Линта: Врхунска лаж Пуповца да је учешће Милошевића на прослави „Олује“ почетак помирења Срба и Хрвата

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као врхунску лаж став предсједника СДСС-а Милорада Пуповца, који је изнио у интервјуу за загребачки Вечерњи лист, да неразумно учешће Бориса Милошевића на прослави злочиначке акције „Олуја“ у Книну означава почетак помирења Срба и Хрвата. Поред тога Пуповац је  бесрамно рекао да је у питању велика и важна геста, као и да свако ко подржава одлазак Милошевића у Книн  је за мир а свако ко осуђује неморални одлазак Милошевића на прославу протјеривања властитог народа  је заговорник мржње и користи ратну реторику. Пуповац иде корак даље и још тражи да Србија поздрави срамни одлазак Милошевића у Книн јер би онда показала да тобоже води мировну а не ратну политику.

Пуповац се, као експонент Пленковићеве политике, залаже за помирење Хрвата и Срба, као и за помирење Србије и Хрватске, у складу са хрватским државним и националним интересима. То значи да би српски народ и Србија требали да прихвате да је одлазак Милошевића у Книн и признање злочиначке акције „Олуја“ као легалне и легитимне војне акције био позитиван и први корак ка помирењу два народа и двије државе. Такође, Срби и Србија би, према Пуповцу, требали да прихвате да су били агресори на Хрватску а да је Хрватска тобоже била жртва великосрпске агресије и водила ослободилачки и праведан рат. Пуповац и Милошевић су прешли црвену линију и дубоко увриједили и понизили српски народ а посебно стотине хиљада протјераних Срба.

Линта истиче да Милорад Пуповац мора знати да је његова антисрпска политика осуђена на неуспјех и да помирење Срба и Хрвата и Србије и Хрватске није могуће док год се хрватски народ не суочи са својом усташком и злочиначком прошлошћу. То значи да хрватска држава и Католичка црква треба да признају и покају се за почињени геноцид над Србима у НДХ. То значи да Хрватска  треба да донесе закон о оштром кажњавању лица, јавних личности, група и странака који величају НДХ и усташтво,  који користе усташки поздрав „За дом спремни“, усташку шаховницу која почиње са првим бијелим пољем, усташко слово У, који пјевају усташке пјесме, који узвикују или исписују „Србе н врбе“ и друге србомрзачке и усташке графите и поруке, који величају ратне злочинце надбискупа Степинца, команданта Црне легије Јуру Францетића, генерала Анту Готовину; који служе мисе Павелићу и усташким генералима; који снимају филмове, организују трибине и скупове и објављују књиге у којима се велича НДХ и негира геноцид над Србима; који шире мржњу преко усташких портала и других медија. Такође, помирење није могуће док год Хрватска не одбаци Туђмана и његову проусташку и злочиначку политику; док год не престане да слави злочиначке акције Олуја, Бљесак и друге; док год  не врати имовинска, стечена и друга права и плати новчану одштету протјераним Србима и другим оштећеним грађанима у складу са Анексом Г Бечког споразума о сукцесији, док год не казни ратне злочине над Србима и не ријеши питање несталих Срба и док не забрани концерте главног промотера усташтва пјевача Марка Перковића Томпсона.

У Београду  9. август 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар