Линта поново позвао Тужилаштво за ратне злочине да покрене поступак за убијене Србе у „Медачком џепу“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта  подсјећа да се  данас навршава 27 година када је Хрватска војска 9. септембра 1993. године у злочиначкој акцији Медачки џеп извршила агресију на три српска подвелебитска села (Дивосело, Читлук и Почитељ) која су била под заштитом Уједињених нација. У тој акцији убијено је 88 српских војника, полицијаца и цивила а наведена села су систематски уништена. За наведени злочин господар живота и смрти у Госпићу и хладнокрвни убојица Мирко Норац осуђен је  на свега 6 година што је представља најдубљу увреду за српске жртве и њихове породице. Наведена срамна али очекивана пресуда је један у низу доказа да је хрватско правосуђе етничко мотивисано са циљем оправдања безочне измишљотине да се Срби били агресори и злочинци а Хрвати жртве и ослободиоци. Норац је такође осуђен на понижавајућу казну од 12 година за убијство више 120 Срба у Госпићу у јесен и зиму 1991. године. Осуђен је на  једниствену казну од 15 година. Одслужио је двије трећине казне и више је провео изван затвора него у њему.

 

Линта поново позива српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене кривични поступак против припадника хрватске војске за језива и стравична убијства 88 Срба три српска подвелебитска села 1993. године. Добро је познато да ратни злочин не застарјева и да убице српских цивила и ратних заробљеника морају да одговарају за почињене злочине. Србија не смије  да одустане од прогона ратних злочинаца над својим народом и мора да учини све што је у њеној моћи да буду адекватно кажњени. Однос према злочиначкој акцији Медачки џеп, као и према другим злочиначким акцијама, један је од многих доказа да се Хрватска није суочлила са својим мрачном прошлошћу и усташком идеологијом. У Хрватској се славе ратни злочинци, не рјешава се питања несталих Срба, прешућују се и негирају српске жртве а њихове породице нису добиле обештећење. Јасно је да због наведених разлога и многих других није могуће говорити о трајном миру, а камоли о успостави повјерења и помирењу између сва народа.

Линта је 9. септембра присуствовао парастосу које је, у Цркви Св. Марка у Београду, служен  српским жтвама страдалим у „Медачком џепу“. Након тога је са осталим присутнима положио цвијеће на споменик страдалим из ратова од 1991-2000. године, у парку на Ташмајдану.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар