Линта тражи формирање Канцеларије за помоћ оптуженим Србима за ратне злочине

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта покреће иницијативу да се формира Канцеларија за помоћ процесуираним Србима за ратне злочине односно против којих су кривичне поступке покренули истражни и правосудни органи у Хрватској и Босни и Херцеговини. Циљ Канцеларије би био да пружа бесплатну стручну  и правну помоћ и финансира одбрану оптужених Срба и припадника бивше ЈНА од којих се велика већина налази у тешкој финансијској ситуацији. Суђења су често дуга и скупа и многи немају новца да сами сносе трошкове одбране. На овај начин би се помогло оптуженим Србима и члановима њихових породица да се на достојанствен начин бране од лажних оптужница и монтираних судских поступака. Формирањем Канцеларије не оправдавају се злочини које су починили појединци са српске стране. Највећи број осумњичених, оптужених и осуђених Срба се осјећа огорчено јер су се часно борили за свој народ и државу и желе са свог имена да скину  љагу ратног злочинца. Важно је нагласити да Хрватска и Федерација БиХ дуги низ година финансирају одбране оптужених припадника Хрватске војске и полиције, као и припадника тзв. Армије БиХ и полиције БиХ. Један од примјера јесте и  Кантон Сарајево који је у буџету за 2019. годину издвојио више од 350.000 евра а у буџету за 2020. годину 330.000 евра за помоћ бившим припадницима војске и полиције БиХ који су оптужени за ратне злочине.

Линта истиче да Хрватска од почетка рата до данас покреће масовне кривичне поступке против Срба и припадника бивше ЈНА с циљем да цементира етничко чишћење и онемогући њихов повратак, да их застраши, спречи слободу кретања и борбу за отета имовинска и друга права и да оправда безочну и бесмислену оптужбу према којој су Србија, ЈНА и крајишки Срби били агресори и злочинци а Хрвати  жртве и ослободиоци.  Крајњи циљ је да се кроз више хиљада лажних пресуда потврди апсурдна оптужба да је Србија била агресор и да је постала уточиште ратних злочинаца. Биро Интерпола у Загребу је од свог оснивања 2001. године почео, на захтјев Хрватске, да расписује међународне потјернице на основу којих до данашњег дана трају хапшења Срба по читавом свијету. На Интерполовим потјерницама налази се више од 1.000 Срба. Досад је ухапшено више од 170 Срба од којих је 64 изручено Хрватској. Крајем августа је на аерородрому у Франкфурту ухапшен држављанин САД Душко Вујновић када је путовао у Србију да посјети своју родбину.

Линта истиче да бројне чињенице показују да је велику већину кривичних поступака против Срба хрватско правосуђе водило и води на основу лажних доказа што јасно говори да се ради о етничким мотивисаном правосуђу. То потврђује и чињеница да хрватско правосуђе не кажњава припаднике Хрватске војске, полиције и паравојних снага који су починили бројне и језиве ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима. Такође, циљ правосуђа БиХ није кажњавање бројних злочина над Србима већ доношење ослобађајућих пресуда за бошњачке ратне команданте како би се оправдала врхунска лаж и измишљотина СДА и бошњачке стране да су Србија и Срби тобоже били агресори на БиХ а припадници тзв Армије БиХ браниоци БиХ. Бројне чињенице јасно показују да правосуђе БиХ није независно и професионално већ етнички мотивисано правосуђе као и хрватско.

 

У Београду  8. септембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар