АКТУЕЛНО:

Линта позива министарку правде Мају Поповић да покрене са Загребом питање Срба који труну у хрватским затворима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива министарку правде Маја Поповић да покрене разговор са хрватским министром правосуђа и управе Иваном Маленицом и тражи од Хрватске да осуђени Срби за ратне злочине казне затвора наставе издржавати у Србији а да се предмети осумњичених и оптужених Срба за ратне злочине уступе Србији и да им се суди пред Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Беоргаду.

Поред тога, Линта позива министарку правде Мају Поповић да јасно и недвосмислено каже Ивану Маленици да је неприхватљиво да хрватско правосуђе и даље отвара нове истраге, подиже оптужнице и доноси осуђујуђе пресуде на основу претпоставки, лажних доказа и и лажних изјава свједока сарадника против припадника бивше ЈНА и Српске Војске Крајине због наводних ратних злочина да се оправда лажни мит о Домовинском рату.

Према подацима Државног тужилаштва Хрватске у претходних 30 година покренут је кривични поступак против 4.000 лица, од којих је осуђено 707, пресуду чека 499 а истрага се води против 139 лица. У огромној већини у питању су Срби.

Линта истиче да Министарство правде има обавезу да пружи сву стручну и финансијску помоћ осуђеним, оптуженим и осумњиченим Србима који се налазе у хрватским затворима због наводних ратних злочина.

У Београду, 18. септембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар