Линта позива Србе да пријаве права на своје некретнине у општинским судовима у Федерацији БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Србе који живе у Србији, Српској и трећим државама, a имају некретнине на подручју Федерације БиХ, да пријаве своја права на некретнинама у земљишно-књижним канцеларијама надлежних општинских судова одакле су родом и поријеклом. Право да пријаве некретнине имају сви грађани чији су отац и мајка, дједови и баке, прадједови и прабаке или родбина (тетке, стричеви, сестре) били власници некретнина на подручју Федерацијe БиХ (земља, шума, станови, куће, пословни простори, гараже…). Земљишње књиге су урађене још у доба Аустро-Угарске а велики дио имовине није преписан у земљишним књигама са оца на сина због високих такси. Такође, стотине хиљада Срба је колонизовано или протјерано са подручја Федерације БиХ а остали су власници некретнина.

Линта истиче да се у Републици Српској и у Федерацији Босне и Херцеговине спроводе пројекти регистрације некретнина који се односe на усклађивање података о некретнинама између катастра и земљишне књиге тј. практично замјена старих земљишњих књига са новим катастром. Општински судови преко својих Земљишнокњижних канцеларија објављују огласе у којима позивају власнике који имају некретнине у одређеним катастарским општинама да пријаве своја права на некретнине (земљиште, објекте) у року од 60 дана сматрајући да су сви упознати и да ће се јавити. Нажалост, многи власници нису обавјештени о потреби одазивања суду око потврде своје имовине. У случају да се власници некретнина не јаве у року од 60 дана од објаве огласа постоји опасност да надлежни суд укњижи као власника државу или појединце који своје право на некретнину доказују путем одржаја-државине (стварно држање некретнина у посједу 10 односно 20 година) или путем лажних уговора o купопродаји. Због тога је важно да стварни власници, у року од 60 дана од објаве огласа, пријаве своја права на некретнима у Земљишно-књижној канцеларији надлежног суда подношењем захтјева и доказа о власништву (овјерена копија уговора о купородаји, рјешења о наслеђивању и сл.)

Линта, као примјер, наводи да је Земљишно-књижна канцеларија општинског суда у Бихаћу 30. oктобра 2017. године објавила оглас у коме позива грађане који имају некретнине у катастарским општинама Притока, Рипач и Краље (обухавта по старом катастарском операту Рипач-Лoхово, Притока, Краље, Муслић село, Папари, Бакшаиш и Голубић) да пријаве своје некретнине најдаље до 9. јануара 2018. године. Мјесто Притока је било српско у цијелости а Рипач преко 30 посто. Посебно је угрожено подручје западне Крајине у Федерацији БиХ гдје су Срби већински власници имовине. У питању су територије општина Бихаћ, Дрвар, Петровац, Гламоч, Грахово, Сански Мост, Босaнска Крупа, Kључ, Купрес, Ливно, Доњи Вакух, Јајце и Бугојно са више од 8000 квадратних километара на којима је 1991. гoдине живјело преко 120.000 Срба. Постоји велика опасност да читаво ово подручје, као и друга подручја у Федерацији БиХ, због необавјештености и неодазивања власника Срба, може промјенити власништво, преношењем власничких права са Срба на општинe, кантонe или Федерацију БиХ или појединце бошњачке и хрватске националности.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар