F - Izbori u BiH

Линта позива српске политичке странке у Федерацији БиХ да се уједине на локалним изборима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива све српске политичке партије и удружења грађана које дјелују на подручју Федерације БиХ да се окупе око заједничких кандидата за начелнике у Дрвару, Гламочу, Грахову и Босанском Петровцу и постигну договор око заједничких листа за општинска и градска вијећа на предстојећим локалним изборима у БиХ који ће бити одржани 2. октобра ове године. Посебну улогу у овом процесу имају страначке централе са сједиштем у Републици Српској. Линта подсјећа да су бошњачке политичке партије с једне стране и хрватске политичке партије с друге стране већ постигле договор о заједничком наступу у Републици Српској на локалним изборима. Као позитиван примјер Линта истиче чињеницу да су се СНСД, СДС, ПДП, НДП, ДНС, СП и друге српске политичке партије и удружења грађана у Сребреници успјели договорити око заједничког кандидата за начелника

Линта сматра да би заједнички српски кандидати за начелника и заједничкe српскe листе учврстилe положај Срба у општинама у Федерацији БиХ гдје имају значајну већину (Дрвар, Гламоч и Грахово) и пресудно утицало да Срби освоје власт у општини Босански Петровац гдје Срба и Бошњака има отприлике пола-пола. У осталим општинама и градовима Федерације БиХ гдје су Срби у значајној мањини заједничка српска листа би допринијела да освоје што већи број одборника и да на тај начин имају већи утицај на локалну власт него у претходном периоду (нпр. општина Сански Мост и друге). Била би велика штета да због међусобне подијељености и страначких несугласица Срби у Федерацији БиХ пропусте још једну шансу за договор и на тај начин изгубе позиције на посебно осјетљивим подручјима.

Линта истиче да су Срби у Федерацији БиХ грађани другог реда и да је њихов главни проблем дискриминација од стране надлежних кантоналних и федералне власти, као и у дијелу законодавства. Срби су у овом ентитету конститутиван народ само на папиру док се у стварности свакодневно крше њихова људска права. У бројним инситуцијама Федерације БиХ нема ниједног запосленог Србина или су запослени на нивоу статистичке грешке. У федералном буџету све је мање новца за рјешавање проблема српских повратника. Бошњачке и хрватске кантоналне власти преузимају надлежност општина у области културе, образовања и природних ресурса (шуме, воде, разни минерали) што има посебно погубне посљедице за Србе у општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац. Због наведене дискриминаторске политике федералне и кантоналних власти Срба у Федерацији БиХ је све мање и ако се ништа радикално не промијени пријети њихов нестанак.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар