Линта: Предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини Tомислав Жигманов изрекао низ срамних лажи

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини Tомислав Жигманов изнио низ срамних лажи у разговору за недјељник „Хрватска ријеч“.  Жигманов наводи да институције у Србији нису тобоже спремне да се отворено суоче са злочина из прошлости и то, како каже, са злочинима који су почињени на територији Србије према Хрватима. Он даље наводи како наводно некажњавање криваца шаље поруку узнемирености за сваког Хрвата у Србији. Томилсав Жигманов бесрамно ћути о небројеним  злочинима над српским цивилима који су убијани у Вуковару прије рата, Осијеку, Загребу, Пакрачкој пољани, Госпићу, Карловцу, Сиску, Задру и десетинама других градова гдје није било ратних дејстава. Они нису представљали никакву пријетњу за безбедност Хрватске и мучени су и убијани само зато   што су Срби.  Српски цивили и ратни заробљеници су брутално мучени и  убијани током и послије хрватских злочиначких акција Оркан, Откос, Папук, Масленица, Миљевачки плато, Медачки џеп, Бљесак и Олуја, Чагаљ, Јужни потез,. Маестрал и др. Највећи број наведених злочина над Србима није процесуиран. Мањи дио злочинаца је кажњен на тако мале затворске казне што више представаља ругање српским жртвама и њиховим породицама него задовољење правде.

Линта посебно истиче срамну лаж Томислава Жигманова да су, успоређујући положај хрватске мањине у Србији и преосталих Срба у Хрватској, Хрвати у далеко неповољнијем положају.  Жигманов ћути на скандалозну чињеницу да Хрватска систематски крши Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године према којем се преосталим Србима гарантује слободна употреба ћирилице и српског језика и запошљавање у јавном сектору. Линта подсећа да по попису становништва из 2011. године у 21 општини и два града (Вуковар и Врбовско) Срби чине више од 33 одсто становништва и указује на обавезу да се српски језик и ћирилица употребљавају као службени језик и писмо. Нажалост, у великој већини наведених локалних самоуправа нису постављене двојезичне табле на државним институцијама, као нити двојезични натписи насеља, општина и градова.  Такође,  запошљавање  Срба у државној управи, полицији и правосуђу је занемарљиво.

Линта истиче да Жигманов ћути на срамну  чињеницу да хрватски званичници  не осуђују велики број етнички мотивисаних напада, порука мржње и позивања на насиље према преосталим Србима у Хрватској. Такође Жигманов ћути на скандалозну чињеницу да у Хрватској  дугих низ годиа траје рехабилитација усташтва коју отворено или прећутно подржава хрватска власт.  Јасно је да Хрватска није пристојна демократска држава у којој се тобоже поштује владавина права како поптуно неосновано тврди Жигманов.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар