АКТУЕЛНО:

Линта: Прије 28 година на подручју 13 западнокрајишких општина убијено је 2.000 српских бораца и цивила а протјерано је 150.000 Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се навршaва 28 година од великог страдања и прогона Срба са подручја 13 западнокрајишких општина од стране муслиманских и хрватских снага. Од краја јула 1995. године до 10. октобра 1995. године из 13 западнокрајишких општина протјерано је више од 150.000 Срба а убијено је око 2.000 српских цивила и војника. У питању су четири злочиначке акције Хрватске војске, ХВО и тзв. Армије БиХ: „Љето 95“, „Маестрал“, „Јужни потез“ и „Сана 95“. Велики злочин над Србима у западнокрајишким општинама је по својим посљедицама једнако трагичан као и велик злочин који је почињен над Србима у „Олуји“.

У злочиначкој акцији „Маестрал“ која је трајала од 8. септембра до 17. септембра 1995. године удружене муслиманске и хрватске снаге су протјерале српски народ и починиле масовне злочине над Србима на подручју девет западнокрајишких општина (српска општина Бихаћ, Доњи Вакуф, Купрес, Шипово, Дрвар, Јајце, Петровац, Кључ и Крупа на Врбасу). Хрватске снаге су крајем јула 1995. године освојиле Грахово и Гламоч а 9.октобра 1995. године Мркоњић Град. Муслиманске снаге су 10.октобра освојиле Сански Мост.

Линта истиче да је на подручју западне Крајине регистровано 13 логора и 21 масовна гробница од које су највеће у Мркоњић Граду (убијен 181 српски борац и цивил) и у мјесту Камен код Гламоча (убијено108 српских бораца и цивила). Поред тога, један од најмонструознијих злочина десио се у мјесту Бравнице код Јајца 13. септембра 1995. године када су припадници Хрватске војске убили 81 српског цивила, углавном жена, дјеце и стараца. Трагична је чињеница што још нико није одговорао за масовне и свирепе злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина иако су познати налогодавци и починици. Током и након агресије извршена је организована пљачка српских кућа, станова, школа и фабрика и систематско уништавање српске имовине и комуналне инфраструкруре.

Линта још једном позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да покрене истраге и подигне оптужнице за масовне злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина.

Линта апелује на Владу Србије да у далеко већој мјери помогне преосталим Србима у западној Крајини јер се налазе у тешкој ситуацији. Потребно је предузети конкретне мјере и активности везано за обнову путне инфраструктуре и кућа, рјешавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбеђивање школовања српске дјеце на српском језику и пројекте у области пољопривреде, сточарства, занатства и отварање малих погона.

У Београду, 13. септембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар