Линта: Наша дужност да се увијек сјећамо масовног злочина над 81 српским цивилом у селу Бравнице код Јајца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да je наша дужност да се увијек сјећамо монструзоног и масовног злочина над  81 српским цивилом у селу Бравнице код Јајца који је почињен прије 28 година. Припадници Хрватске војске су 13. септембра 1995. године сачекали у засједи избјегличку колону српских цивила који су били у аутобусу и запрежним колима  и почели их  убијати зољама, гранатама и аутоматским оружјем.

У питању су углавном били дјеца, жене и старци који су се повлачили из правца Доњег Вакуфа ка Бања Луци. Хрватски војници су у једном дану убили најмање 81 српског цивила, међу којима чак осморо дјеце. Најмлађа жртва је био дјечак од три године, а најстарија жртва је имала преко 90 година. На мјесту злочина не постоји спомен обиљежје које би свједочило о стравичном масакру над српским цивилима. За злочин у Бравницама нико није одговарао.

Линта наводи да се за стравични злочин сумњиче припадници 4. гардијске бригаде Хрватске војске чији је командант био бивши министар одбране генерал Дамир Крстичевић, као и већи број хрватских официра и војника. У овом случају, као и у многим другим када су у питању убијени Срби, Тужилаштво Хрватске није ништа учинило да покрене кривични поступак и подигне отпужнице. Хрватска одбија  да процесуира припаднике Хрватске војске који су извршили агресију на Републику Српску   и починили стравичне злочине над недужним српским цивилима.

Линта поново тражи да српско Тужилаштво за ратне злочине да отвори истрагу и подигне оптужнице за један од највећих злочина над Србима у БиХ.

У Београду, 13. септембар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар