Линта: Промоција књиге Стјепана Лозе доказ легализације усташтва

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линтa оцјењује да промоција књиге хрватског историчара Стјепана Лозе јесте један од многих доказа легализације усташтва у Хрватској. У Загребу је прије више од  три године представљено треће издање његове скандалозне књиге „Идеологија и пропаганда великосрпскога геноцида над Хрватима: пројект Хомогена Србија 1941.“. Промоција проусташке књиге Стјепана Лозе је одржана маја 2019. године у Хрватском државном архиву  а срамни прилог  је урадила телевизија З1. Снимак са промоције наведене књиге се појавио у јавности тек прије неколико дана. Његове сулуде тезе су, пред великим бројем окупљених, бранили директор Хрватског државног архива Динко Чутура,  професор савремене историје др Јосип Јурчевић и професор историје Стипо Пилић. Наведени историчари су познати по својим радикално ревизионистичким ставовима тј. да је Јасеновац измишљени српски мит, да су усташки зликовци борци за хрватску слободу и да у НДХ није почињен геноцид над Србима. Према Стипи Пилићу Јасеновац је радни логор са мање од 1.000 жртава који су умрли од болести или природном смрћу.

Стјепан Лозо и многи други хрватски историчари промовишу апсолутне лажи да у НДХ није извршен геноцид над Србима већ да су Срби као четници и партизани починили геноцид над Хрватима. Потпуна је бесмислица и измишљотина да је постојао било какав план који доказује геноцид Срба над Хрватима. Ниједан од говорника на промоцији за своје сумануте тврдње није приложио никакав историјски утемељен и прихваћен материјални доказ. С друге стране постоје плански и масовни злочини усташког режима над српским становништвом које потврђују хиљаде докумената и законских рјешења из којих недвосмислено произлази да је циљ усташког покрета био физичко уништење, покрштавање и протјеривање српског народа како би се створила етнички чиста Велика Хрватска.

Линта тражи да Србија коначно усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ и започне дипломатску и политичку борбу за међународно признање геноцида над Србима у НДХ. То, између осталог, подразумијева да Србија тражи да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у својим парламентима донесу резолуције којима се масовно истребљење Срба од стране усташког режима у НДХ признаје као геноцид. То је једини озбиљан и одговоран начин борбе против политике радикалног ревизионизма  која је један од темеља данашње Хрватске.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар