Линта: Бестидна лаж бискупа да су дјечји логори у Сиску и Јастребарском били прихватилишта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линтa oцјењује као бестидну лаж писмо загребачких бискупа на челу са кардиналом Јосипом Бозанићем упућено патријарху Порфирију  у коме негирају да су у Јастребарском и Сиску били усташки логори за дјецу у Другом свјетском рату. Бискупи скандалозно тврде да су то била прихватилишта у којем су наводно часне сестре лијечиле дјецу и пружале им помоћ да преживе. У питању је наставак дугогодишње кампање сљедбеника усташке идеологије чији је циљ да се изврши потпуна ревизија историје односно негира почињен геноцид над српским народом у НДХ и канонизује ратни злочинац Алојзије Степинац.

Многи извјештаји и документа потврђују непобитну истину да се радило о логорима за дјецу а не прихватилиштима. О томе постоје бројна и потресна свједочења истакнутих и часних  појединаца, радница Црвеног крста, људи који су ослободили логор Јастребарско и дјеце-логораша.  Часне сестре и усташе мучили су српску дјецу глађу и жеђу, излагали свим временским непогодама, злостављали и  тукли,  пребијали руке и ноге и сјекли нос и уши. Дјеца су живјела у незамисливим условима тј. лежала су на поду или бетону са мало сламе улепљене са изметима и прекривене ројевима мува.  Била су гола и боса без покривача. Дјеца су умирала од заразних и других болести.

Према подацима Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача НР Хрватске, у усташком логору за дјецу у Јастребарском“ је било заточено 3.336 српске дјеце, углавном поријеклом са подручја Козаре и Кордуна.  Према подацима Драгоја Лукића, који је деценијама истраживао тему дечијих логора у НДХ и страдања козарачке деце током рата, у логору Јастребарско умрло је 768 дјеце.

Усташки логор за дјецу у Сиску основан је 3. августа 1942. године и налазио се у неколико објеката у граду. Процјењује се да је до његовог затварања 8. јануара 1943. године у логору било заточено близу 7.000 српске дјеце са Козаре, Баније. Кордуна и Славоније. У логору је свакодневно умирало 30-40 дјеце. Тачан број умрле деце у логору у Сиску није познат, а подаци се крећу од 1.300 до преко 3.000. Према подацима активисте Црвеног крста Анте Думбовића у току пет мјесеци трајања логора умрло је 1.630 дјеце.

У Београду, 26. јул 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар