Линта: Реис Кавазовић позива на рат с циљем стварања исламске БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује као ратнохушкачку изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ реиса Хусеина Кавазовића да се земља мора бранити оружјем ако падну институције БиХ. Наведена изјава представља у суштини позив на рат с циљем укидања дејтонског удређења БиХ и стварања унитарне исламске државе како је то дефинисано у Исламској декларацији Алије Изетбеговића.

Трагична је чињеница да Хусеин Кавазовић позива на оружје и припрему за рат умјесто на мир, толеранцију, међусобно разумијевање и смиривање тензија у БиХ. У питању је неодговорно и неприхватљиво понашање једног вјерског поглавара који очигледно заступа пројекат унитарне исламске државе као и бошњачки политичари. Да је неко од великодостојника Српске православне цркве рекао оно што је изјавио Хусеин Кавазовић о томе би брујао читав свијет и стизале би осуде из низа међународних организација и држава.

Линта сматра да није реално очекивати јасне и недвосмислене осуде запаљиве реторике Хусеина Кавазовића из међународне заједнице нити од макар мањег дијела бошњачких политичара. Такође, није реално очекивати извињење од Исламске заједнице због последње скандалозне изјаве њеног поглавара. Није било извињења када је Хусеин Кавазовић недавно бранио имама Махића који је Светог Саву назвао зачетником фашизма а СПЦ сектом а својевремено је тешко увредио Србе када је изјавио да се не смије допустити да „влах“ влада Сребреницом.

Линта истиче да у Босни и Херцеговини није могуће успоставити трајни мир, стабилност и међусобно повјерење док год са бошњачке стране долазе овакве и сличне ратнохушкачке и пријетеће изјаве. То јасно показује да бошњачка политичка и интелектуална елита, скоро 28 година од завршетка рата, није искрено прихватила Дејтонски мировни споразум према коме се БиХ састоји од Републике Српске и Федерације БиХ и три равноправна народа.

У Београду, 07. март 2023. године

 Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар