АКТУЕЛНО:

Линта са предсједником општине Рача Крагујевачка да се смањи цијена откупа избјегличких станова

На иницијативу 9 избјегличких породица који живе у стамбеној згради која се налази  у улици Павла Цукића бр. 4 у Рачи Крагујевачкој народни посланик Миодраг Линта договорио је састанак са предсједником општине Ненадом Савковићем. Састанку, који је одржан 24. јануара, присуствовали су предсједник општине Рача Крагујевачка Ненад Савковић, Миодраг Линта и његови сарадници Миле Шапић и Милан Гомирац и три представника станара Љубан Миланковић, Младен Николић и Жељка Радојчић Teма састанка су били висока цијена  откупа станова у којима избјегличке породице  живе дуги низ година и санација зграде.

Комесаријат за избјеглице и миграције је 1996 године, у горе наведеној згради,  купио 10 станова за избјеглице од извођача радова ДГП „Казимир Вељковић“ из Крагујевца а приватна лица су купила преосталих 10 станова.  Једна избјегличка породица је вратила стан јер је ријешила стамбено питање. Зграда се налази у веома лошем стању:  кров прокишњава, фасада је оштећена а на дјеловима зграде цури вода из шупљих олука. У становома је трула столарија и има прозора који се не могу отварати.  По зидовима има доста мрља од цурења воде а у купатилима отпада керамика. Терасе су, такође, оштећене јер се виде  арматуре на мјестима гдје је отпао бетон.  У подруму цури вода и за вријеме кишних дана буде око 0.5 метара воде. Зграда нема централно гријање иако су у становима постављени радијатори и цијевни развод. Предвиђене просторије у подруму за котларницу су празне, неосветљене и нечисте. Поред свега, околина зграде је неуредна јер нема урађених стаза и паркиралишта.

Девет избјегличких породица је огорчено јер  је претила опасност да ће, послије толико година улагања у дјеломичну поправку тих станова, плаћати високу цијену откупа као да су се уселили у  квалитетно изграђене станове. Избјегличке породице боли овакав маћехински однос надлежних институција јер испада као да су они криви што је дошло до рата и што су протјерани из својих станова и кућа. Став народног посланика Миодрага Линте јесте да избјегличке породице у Србији   станове, изграђене средствима међународних организација, треба да добију у власништво бесплатно или да откупна цијена буде симболична.

Предсједник општине Ненад Савковић  показао је разумијевање и прихватио да размотри молбу Линте да се значајно смањи цијена откупа станова која би била прихватљива за избјегличке породице. На састанку је такође разговарано и  потреби санације зграде и њене околине од стране општинске власти. Након завршеног састанка Линта је посјетио избјегличке породице у наведеној згради и сам се увјерио у каквом се лошем стању иста налази.  Он је обећао својим земљацимаа да  ће учинити све што је у његовој моћи да  се питање откупа и санације зграде ријеши у њиховом интересу.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар