Линта: Срамна одлука Комисије Владе Хрватске да се усташки поздрав „За дом спремни“ може користити у одређеним ситуацијама

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује срамни докуменат Комисије Владе Хрватске за коришћење симбола тоталитарних режима у коме се каже да се усташки поздрав „За дом спремни“ ипак може користити у одређеним ситуацијама.

Скандалозно је да се са овим документом званично слаже и сам хрватски премијер Андреј Пленковић.

Под усташким поздравом „За дом спремни“ убијено је у злогласној НДХ стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја а наведеним закључком поново се убијају жртве и најдубље се вријеђају потомци тих жртава.Сада је сасвим јасно да Влада Хрватске послала јасну поруку да свако може да затражи дозволу да користи усташки поздрав у јавном животу, као и да сасвим легитимно да се ХОС-ова табла са уклесаним „За дом спремни“ поново врати у Јасеновац или да трајно остане на локацији недалеко од Новске.

Линта истиче да Влада Хрватске овим документом најдубље крши сопствени Устав и темељну вриједност данашње цивилизације антифашизам. Поставља се питање да ли могуће да Влада Њемачке прихвати закључак своје Комисије да се у одређеним случајевима може користити нацистички поздрав „Зиг Хајл“? Наравно, да то није могуће јер је данашња Њемачка демократска држава која се обрачунала са својом нацистичком прошлошћу.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар