злочина у селу Кукавице

Линта: Срамна пресуда Суда БиХ због стравичног злочина над српским цивилима у селу Кукавице код Рогатице 1992.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као срамну и понижавајућу пресуду Апелационог вијећа Суда БиХ којом је прогласило кривим и осудило на свега 33 године затвора четворицу припадника бивше Армије БиХ због стравичног злочина над српским цивилима у селу Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године. Такође, остали припадници бивше Армије БиХ који су учествовали у овом злочину су и даље на слободи.

Наведена пресуда је један у низу доказа да је Суд БиХ антисрпски и политички мотивисан. Циљ суда није да српске жртве остваре правду и да кривци за ратне злочине над Србима буду адекватно кажњени, већ да се оправда лажна и бесмислена теза о Србима као агресорима и злочицнима и Бошљацима као ослободиоцима и жртвама.

Линта подсјећа да су припадници тзв. Армије БиХ 27. августа 1992. године напали колону српских цивила у којој је било око 1.000 стараца, жена и дјеце на тракторима и путничким возилима која се кретала из Горажда према Рогатици. У том злочиначком нападу на колону немоћних и ненаоружаних српских цивила убијено је 25 Срба, док је њих 80 рањено. Напад је био добро припремљен а циљ је био да се уништи у што већој мјери српско становништво из Горажда. Лешеви убијених Срба лежали су на цести скоро 40 дана на љетном сунцу што најбоље говори о карактеру тзв Армије БиХ и међународних организација који су свакодневно пролазили овим путем. Коначно, група Срба из Горажда је, уз велики ризик, дошла до мјеста злочина и покупила полураспаднута тијела.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар