безочну лаж

ССР: Безочне лажи хрватске полиције и хрватских медија поводом путовања Линте у Доње Рујане (општина Ливно)

Савез Срба из региона (ССР) оцјењује као безочну лаж саопштење хрватске полиције дату хрватским медијима да се возило Владе Србије, у којем је налазио предсједник Одбора за дијапсору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, кретало на аутопуту кроз Хрватску два до три километра лијевом претицајном траком. Пресретач хрватске полиције је у петак 12. октобра око 8.20 часова код Славонског Брода без икаквог разлога зауставио службено возило Владе Србије и казнио возача са 40 евра. Претходно је пресретач хрватске полиције, након преласка границе, више од 60 минута пратио возило Владе Србије с очигледном намјером да се наплати било каква казна. Пошто возач возила Владе Србије није прекорачио дозвољену брзину на аутопуту хрватска полиција је одлучила да измисли саобраћајни прекршај тј. да је тобоже у питању била вожња лијевом претицајном траком 2-3 километра што је апсолутна неистина и казни возача са 40 евра. У питању је била намјерна провокација хрватске полиције због Линтиних јавних критика хрватске државе која крши људска права Срба, слави злочине против Срба и рехабилитује усташтво. Линта је 12. октобра кренуо на службени пут у мјесто Доњи Рујани (општина Ливно) гдје је 13. октобра присуствовао освећењу православног храма Покрова Пресвете Богородице.

Савез Срба из региона истиче да је већина хрватских медија објавила бруталну лаж да путовање Миодрага Линте службеним возилом Владе Србије кроз Хрватску) није било најављено јер он наводно није хтио контакт са хрватском полицијом. Служба Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије је 10. октобра, тј. два дана прије путовања, послала, између осталих, допис и амбасади Србије у Загребу са најавом за службено путовање предсједника Одбора за дијапсору и Србе у региону Миодрага Линте. У допису је, између, осталог, писало да ће возило Владе Србије бити на граничном прелазу Батровци – Бајаково 12. октобра у 7 часова, затим пролази кроз Хрватску и на граничном прелазу Окучани-Градишка улази у БиХ. Наведени допис је амбасада Србије у Загребу послала путем емаила дипломатском протоколу Министарства спољних и европских послова Хрватске истог дана тј. у сриједу 10.октобра у 15.46 часова. Очигледно је да је хрватска полиција два дана раније била обавјештена да ће возило Владе Србије, у коме се налазио Линта, путовати кроз Хрватску 12. октобра у пријеподневним часовима.

Савез Срба из региона подсјећа да је ово четврти пут од 2013. године да хрватска полиција задржава или зауставља возила Владе Србије у којима је Линта службено путовао, на основу позива организатора, на различите јавне догађаје у Хрватску или је само путовао кроз Хрватску на јавни догађај у Босни и Херцеговини.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар