Линта: Срамна пресуда Врховног суда ФБиХ; Самир Бејтић ослобођен за злочине над Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као срамну али очекивану одлуку Апелационог вијећа Врховног суда  Федерације Суда БиХ којом је припадник Десете брдске бригаде тзв. Армије БиХ Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима. Врховни суд Федерације БиХ  је својом одлуком потврдио ослобађајућу пресуду Кантоналног суда у Сарајеву.

Суђење Бејтићу је било фарса јер трајало дуже од 20 година што потрђује чак четврта ослобођајућа пресуда. Бејтић је још 2006. године био осуђен на 14 и по година затвора за злочине почињене на Казанима али је та пресуда укинута. Потом га је Кантонални суд у Сарајеву у два наврата ослободио оптужби али су те пресуде биле укинуте од стране Врховног суда Федерације БиХ. На ову ослобађајућу пресуду  не постоји могућност жалбе.

Наведена пресуда Врховног суда Федерације БиХ јесте један од многих доказа да у БиХ нема правде за Србе  јер су налогодавци и починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени. Пресуда представља наставак понижавања српских жртава и њихових породица и пљување у лице правди. Правосуђа Федерације БиХ и БиХ су у функцији оправдања стереотипа о српској кривици који снажно подржавају одређени центри у западном дијелу међународне заједнице.

Линта сматра да Србија треба основати Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије с циљем да се страшни и масовни злочини над Србима сачувају од заборава. Без истине о страдању српског народа није могућа успостава повјерења и истинска нормализација на простору бивше Југославије.

У Београду  17. април 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар