за пријаву права

Линта: Србија да упути најоштрији протест Загребу због срамног хапшења Срба у Негославцима поред Вуковара

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта оцјецује да срамно хапшење Срба у селу Негославци поред Вуковара представља смишљену провокацију и чин безумља од стране Хрватске. Очигледно је да је у питању брутална демонстрација силе и застрашивање невиних људи с циљем како би се преостали Срби протјерали са својих вјековних огњишта. Бројне чињенице јасно показују да ниједан од ухапшених Срба није починио ратни злочин против ратних заробљеника на Овчари и да је у питању наставак малтретирања и шиканирања недужних грађана и нови вид притиска на Србе у Негославцима и шире.

Линта истиче да је хрватска полиција у раним јутарњим часовима ухапсила осам Срба од који су шесторица у току дана пуштени на слободу (Бранко Абаџић, Душан Божичковић, Голуб Планинац, Љубо Мишановић, Ратко Латиновић и Војо Ивчевић). Преостала двојица Срба (Војин Крстић и Драженко Ђокић) су задржани у притвору. Полиција је јутрос дивљачки упала управо у породичне куће Војина Крстића (стар 71 годину) и Драженка Ђокића (стар 57 година), вршила претрес скоро два сата и ставила им лисице на руке као да се ради о најобичнијим криминалцима. Добро је познато да су свих осам ухапшених Срба више пута били на информативним разговорима у претходних 20-так година и да су се увијек уредно одазивали на позиве полиције. Војин Крстић је био чак четири пута на информативном разговору у Осијеку а пети пут није ни ишао јер је полиција повукла свој позив на информативни разговор који му је упутила 22. маја ове године.

Линта позива Министартсво спољних послова Србије да хитно упути најоштрији протест званичном Загребу због скандалозног хапшења Срба у Негославцима и захтјева да Војин Крстић и Драженко Ђокић буду пуштени на слободу у најкраћем временском року. Србија не смије више да дозволи да се Срби у Хрватској хапсе без икаквих доказа и да се против њих покрећу монтирани судски поступци на основу лажних и измишљених исказа свједока–сарадника. Неприхватљиво је да хрватска полиција поједине Србе физички малтретира и упућује им констатне претње с циљем да их врбује да постану сарадници тужилштва и да лажно сједоче против својих комшија и сународника. Такође, крајње је вријеме да Тужилаштво за ратне злочине у Београду почне да покреће истраге и подиже оптужнице везано за више од 120 убијених српских цивила у Вуковару прије почетка рата.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • Boze sacuvaj nas od bolesti, rata i Hrvata.

    четвртак, 08. октобар 2020.

Напишите коментар