АКТУЕЛНО:

Линта: Усташа Иво Ивезић (ХДЗ) уништава и отима српску имовину у селу Словинци на Банији

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да у Хрватској од доласка на власт Фрање Туђмана до данас траје уништавање и отимање српске имовине. Један од многих примјера јесте село Словинци у општини Суња на Банији у коме је по попису становништва 1991. године живјело 461 становник, од тога више од 400 Срба и свега 36 Хрвата. По попису из 2011. године у Словинцима је живјело свега 152 становника а сада је тај број значајно мањи. Предсједник Мјесног одбора ХДЗ-а у Словинцима и бивши полицијац Иво Ивезић спроводи терор у селу на начин да незаконито сјече шуму протјераних Срба и малобројних српских повратника и отима српску земљу. Да би прикрио незаконите радње Ивезић  српску земљу ограђује оградом како нико не би могао да дође и види шта се тамо дешава. Међутим, локални мјештани свједоче да десетине камиона  кроз село возе незаконито посјечену дрвну масу која по њима вриједи више од 70.000 евра. Ивезић не пушта Србе на њихове парцеле и свакодневно их малтретира и застрашује претећи да ће их све побити, пушта стоку са његове земље да малобројним Србима прави штету, његови пси нападају мјештане који  због свега живе у великом страху. Ивезић ограђује парцеле протјераних Срба с циљем да их уцјењује и њихове куће и земљу купи у бесцење.

Линта истиче да је Ивезић познати србомрзац и отворени усташа који се одмах 1991. године пријавио у Туђманову полицију у којој је био командир и инспектор. Ивезић се јавно заклео да Срби неће корачати хрватском земљом. У комшијском селу Шаш Ивезић је подигао споменик насљеднку поглавника Анте Павелића и оснивачу данашње Хрватске Фрањи Туђману. Полиција толерише и подржава његово силеџијско и дивљачко понашање а има индиција да му његова странка ХДЗ даје средства да купује српску имовину за симболичну цијену. Локални усташа Ивезић је један од многих доказа да је ХДЗ проусташка странка која декларативно заговара европске вриједности а у стварности 25 година послије завршетка рата досљедно спроводи Туђманову политику цементирања етничког чишћења српског народа.

Линта позива Делегацију Европске уније и амбасаде држава чланица Европске уније у Загребу да најоштрије осуде уништавање и отимање српске имовине и застрашивање малобројних Срба и то не само у селу Словинци већ у читавој Хрватској.  Крајње је вријеме да Европска унија пошаље јасну поруку да је неприхватљиво да се у једној њиховој чланици отворено крши владавина права и људска права грађана српске националности.  Поред тога, Министарство спољних послова Србије треба да пошаље јасну поруку званичном Загребу да Хрватска ухапси локалног усташу и силеџију Иву Ивезића, да гарантује безбедност грађанима села Словинци и шире,  да се пониште сви уговори о продаји и закупу српске имовине од стране Ивезића и да се Србима надокнади штета за незаконито посјечену шуму и другу уништену имовину. Такође, Србија треба да коначно покрене иницијативу да се почне спроводити Анекс Г Бечког споразума о сукцесији „Приватна својина и стечена права“ који гарантује и штити права свим грађанима на дан 31.12.1990. године.

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар