Линта: Србија има уставну, националну и морaлну обавезу да коначно призна крајишке борце

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта дубоко вјерује да Србија има уставну, националну и морaлну обавезу да коначно призна крајишке борце за читаво вријеме рата у двоструком трајању.  Постојећим Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица крајишки борци су признати само до 27. априла 1992. године када је престала да постоји СФРЈ односно до 19. маја 1992. године када се ЈНА повукла.  Из наведене одредбе закона произлази да су крајишки борци послије 27.априла 1992. године водили приватан рат и да су у суштини терористи што је апсолутно неприхватљиво и срамно.

 

Припадници Српске војске Крајине и Министарства унутрашњих послова Републике Српске Крајине су се часно, поштено и храбро борили за очување суверенитета и територијалног интегритета Југославије и слободу свог народа. Крајишким официрима и подофицирима тј. бившим припадницима ЈНА признат ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању а њиховим борцима није признат ратни стаж послије 27. априла 1992. године што представља дискриминацију и велику неправду. Поставља се питање с ким су ти крајишки официри и подофицири командовали када је њима у цијелости признат стаж а њиховим боцима није.

Жалосна је чињеница да крајишки борци не могу у пракси да остваре право на ратни стаж који им је формално признат наведеним законом барем до 27. априла 1992. године односно до 19. маја 1992. године. Наиме, центри министарства одбране, на захтјеве крајишких бораца, доносе негативна рјешења са скадалозним образложењима да крајишки штабови и јединице  Територијалне одбране и МУП РСК нису тобоже били у организацијском саставу ЈНА. Даље, у наведеним образожењима стоји да су крајишки штабови и јединице Територијалне одбране биле изван територије Србије и због тога центри Министарства одбране у Србији, цитат, „нису могли бити надлежни за вођење евиденције за припаднике ТО у Р. Хрватској“. Дакле, за Министарство одбране крајишки борци су припадници ТО Хрватске што је апсолутно увредљиво и понижавајуће.

Линта позива Министарство одбране да поштује Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и да коначно почне да крајишким борцима издаје рјешења о признању ратног стажа до 27.априла 1992. године. Уставом СФРЈ је јасно дефинисано да је  ЈНА представљала једну компоненту оружаних снага СФРЈ које су чиниле јединствену цјелину и састојале се од ЈНА и Територијалне одбране. Министарство одбране није узело у обзир неспорну чињеницу да у то вријеме није постојала Хрватска као држава, и да су штабови и јединице Територијалне одбране на крајишком подручју били дио СФРЈ.

У Београду, 11. март 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар