АКТУЕЛНО:

Линта: Српски народ дао огроман допринос побједи против фашизма

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честита свим грађанима Србије и Србима у региону и дијаспори 9. мај, Дан побједе над фашизмом. Српски народ треба да буде поносан што је дао огроман допринос побједи против снага зла. Срби су због своје чврсте антифашистичке оријентације један од народа који је највише страдао од фашизма и његових вјерних сљедбеника и савезника. Само на подручју злогласне Независне Државе Хрватске на најмонструознији начин побијено је око милион Срба и почињен геноцид који је раван холокаусту који је нацистичка Њемачка починила над Јеврејима.

Једино је у окупираној Србији важило нацистичко правило да се за једног рањеног њемачког војника стријеља 50 Срба, а за једног убијеног нацисту да се стријеља 100 Срба. Вршена су масовна погубљења српског народа у Крагујевцу, Краљеву, Јужној Србији и на сјеверу у Војводини. Основан је велики број логора у којима су затварани, мучени и убијани Срби. Јасеновац је био највећа фабрика смрти на Балкану у Другом свјетском рату.

Линта наглашава да се не смије никад заборавити неспорна чињеница да су Срби међу првима у поробљеној Европи подигли устанак против окупатора и његових сарадника. У Херцеговини је почетком јуна 1941. године букнуо први устанак у поробљеној Европи који је добио масовни карактер крајем јуна када су српски устаници сазнали да је Хитлер напао тадашњи Совјетски Савез. Устанак у Црној Гори против италијанског окупатора 13. јула 1941. године подигао је српски народ. Такође, устанак у Дрвару у Западној Босни и у Србу на подручју данашње Хрватске 27. јула 1941. године подигли су Срби.

Важно је да увијек истичемо чињеницу да су све до јесени 1943. године више од 90% антифашистичких снага отпора у тадашњој Југославији чинили Срби. Зато је посебно важно да учимо наше младе генерације о важности побједе над фашизмом и борби за слободу, о огромним жртвама нашег народ, као и да увијек осуђујемо покушаје ревизије историје, фалсификовање историјских чињеница и оживљавање идеологије зла.

У Београду 8. мај 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар