АКТУЕЛНО:

Линта: Српски народ Крајине дигао устанак 27. јула 1941. да се спаси од уништења

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је српски народ на подручју Лике и Сјеверне Далмације прије 82 године дигао на устанак против геноцидне Независне Државе Хрватске да се спаси од потпуног уништења. У Србу је 27. јула 1941. године почео оружани отпор српског народа искључиво због масовних и монструозних злочина усташког режима чији циљ је био нестанак Срба у НДХ убијањем, покрштавањем и исељавањем. Устанак је истог дана  тј.27. јула, у договору са устаницима у Србу,  подигнут код Дрвара и у наредним данима широм Босанске Крајине

Велика је лаж да су устанак дигли заједно српски и хрватски народ и да су заједно почели борбу за слободу. Српски народ у НДХ  је 1941. године био препуштен сам себи јер је велика већина Хрвата и значајан број муслимана подржавали геноцидну НДХ. Важно је нагласити да су се устаници борили за слободу а не за успоставу комунистичке власти. Проусташки режим Фрање Туђмана је 1990. године укинуо Дан устанка као државни празник и на тај начин само потврдио да наставља политику усташког режима Анте Павелића.

Линта истиче  да хрватска власт и већина хрватских политичких странака устанак у Србу тумаче као великосрпску побуну против вјековне тежње хрватског народа за властитом државом као и геноцидни план за истребљење Хрвата.  За већину Хрвата устанак у Србу није био антифашистички већ је у питању четнички устанак односно устанак српских фашиста чији је циљ био рушење НДХ,  убијање и етничко чишћење хрватских цивила и стварање Велике Србије. Многи у Хрватској сматрају да је мјесто Срб средиште антихрватске политике и да је прослава Дана устанка као антифашистичке борбе увреда за хрватски народ.

С друге стране у Хрватској се промовише врхунска лаж да су Хрвати најмасовније од свих народа бивше Југославије учестовали у антифашистичкој борби. Добро је познато да је велика већина хрватског народа учестовала у оружаним снагама НДХ и да су Хрвати у значајнијем броју почели да ступају у партизане тек 1944. године када је већ био познат исход Другог свјетског рата.

У Беоргаду, 27.јул 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар