Линта: Српско Тужилаштво да покрене поступак за Србе убијене у „Медачком џепу“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да српско Тужилаштво за ратне злочине покрене кривични поступак против припадника хрватске војске за монструозна убиства  Срба током и послије злочиначке акције „Медачки џеп“. У три српска подвелебитска села (Дивосело, Читлук и Почитељ) убијено је 88 Срба, међу којима 36 цивила.  Хрватска војска је извршила агресију на наведена села 9. септембра 1993. године која су била под заштитом Уједињених нација. За језиве злочине над српским цивилима и ратним заробљенциима осуђен је један команданата Хрватске војске Мирко Норац на понижавајућих  6 година и још тројица припадника хрватске војске који су добили укупно срамних 11 година затвора. Наведене скандалозне пресуде јасан су показатељ да хрватско правосуђе није независно и непристрасно већ је у функцији оправдања лажног мита о Домовинском рату према коме су Срби били агресори и злочинци а Хрвати жртве и ослободиоци.

 

Линта истиче да Србија не смије  да одустане од процесуирања ратних злочина над нашим народом и треба да пошаље јасну пороку да се ниједан ратни злочинац не може и не смије осјећати сигурно. Однос према злочиначкој акцији „Медачки џеп“, као и према другим злочиначким акцијама, један је од многих доказа да се Хрватска није суочила са својом злочиначком и усташком прошлошћу.  У Хрватској се славе ратни злочинци а улице и разне институције носе имена припадника Хрватске војске који су починили злочине над Србима. Константно се прешућују, омаловажавају и негирају српске жртве с циљем да се оправда брутална лаж о великосрпкој агресији. Породице српских жртава нису добиле обештећење. У Хрватској нема политичке воље да се рјешава питање несталих лица српске националности. Јасно је да због наведених разлога и многих других није могуће говорити о искреној сарадњи и успостави повјерења између двије државе.

Линта је присуствовао парастосу који је данас служен у цркви Светог Марка у Београду  за Србе убијене у злочиначком походу Хрватске војске на српска села у Медачком џепу, прије тачно 28 година.  Након парастоса у Ташмајданском парку је положено цвијеће на спомен плочу страдалим Србима. Организатор је као и сваке године Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“ из Београда.

У Београду, 9. септембар 2021. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар