Линта: Спот СНВ-а „е-Срби“ доказ да је тешко и опасно бити Србин у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да спот Српског народног вијећа у којем се Срби у Хрватској позивају да се изјасне на попису становништва као тзв. е-Срби тј. путем интернета јесте један од бројних доказа да Хрватска живи заробљена у  усташкој прошлости и да је тешко и опасно бити  Србин у Хрватској, посебно у хрватским градовима. Људи се плаше да се изјасне као Срби јер у Хрватској влада шовинистичка атмосфера и историјски ревизионизам. Срби се сматрају непријатељима, агресорима и реметилачким фактором и као такви су изложени физичком насиљу и бруталном говору мржње у свакодневном животу, у медијима, порталима и друштвеним мрежама. У многим хрватским градовима и мјестима могу се видјети на десетине хиљада графита који величају усташтво, НДХ и позивају на убијање Срба.  На спортским утакмицама и на концертима Марка Перковића Томпсона и других пјевача узвикује се усташки поздрав „За дом спремни“ и пјевају србомрзачке пјесме.

Линта истиче да је у Хрватској на сцени срамна ревизија историје посебно везано за период Другог свјетског рата. Значајни дио хрватске јавности, ветеранска удружења, политичке странке деснице и већи дио хрватског народа и Католичке цркве у Хрватској заступају  застрашујуће тезе да се у злогласној НДХ није десио геноцид над Србима, да НДХ није била нацифашистичка и геноцидна творевина, да су усташки зликовци били борци за хрватску слободу и да је највећа фабрика смрти на Балкану Јасеновац био радни логор.

Један од бројних доказа јесте истраживање јавног мњења урађено за хрватски РТЛ 2019. године.  Чак  45 посто грађана Хрватске се залаже за употребу поздрава „За дом спремни“ у јавности,  а додатних 16 посто се залаже за употребу „За дом спремни“ у грбу ХОС-а, и на споменицима убијеним припадницима ХОС-а.  Дакле, преко 60 % Хрвата има позитиван однос према наведеном усташком поздраву. За забрану употребе тог поздрава у јавности изјаснило се свега 30 одсто испитаника, међу којима је сигурно и један број Срба и припадника националних мањина.

Према истраживању које су 2021. године спровели Институт за друштвена истраживања у Загребу и хрватска невладина организација ГОНГ више од двије трећине или око 70 одсто ученика завршних средњих школа у Хрватској сматра да НДХ није била фашистичка творевина. Један од разлога јесу и уџбеници  историје у Хрватској који су одавно постали једно од оружја за ширење мржње према Србима.

У Београду, 8. септембар 2021. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар