Линта: Суд БиХ донио још једну политичку пресуду којом је ослободио кривце за ратни злочин против српских цивила у Храсници код Сарајева

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је Суд БиХ донио још једну у низу политички мотивисаних пресуда којом је ослободио кривице Сенада Гаџу, Заима Лаличића и Суљу Хебиба за ратни злочин против српског цивилног становништва почињен на подручју Храснице код Сарајева. Наведена пресуда представља сипање соли на рану преживјелим логорашима и породицама убијених Срба. Потпуно је јасно да Суду БиХ није циљ правда, истина и право већ прекрајање историје и оправдање лажног мита да су Срби агресори и злочинци и Бошњаци ослободиоци и жртве. То најбоље потврђује чињеница да су Срби осуђени у Суду БиХ на скоро 2.500 година док су сви други осуђени на више од 450 година. У питању је политички суд који суди прије свега Србима, док за злочине над Србима не одговара нико или су у питању симболичне казне.

У питању се бивши припадници Првог корпуса Армије РБиХ које оптужница терети за затварања, убиства, мучења, сакаћења и злостављања српских цивила у сарајевском насељу Храсница од 1992. до 1994. године. Ови злочини су почињени у просторијама затвора у Храсници, Основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера. У тим затворима било је утамничено више од стотину српских цивила, међу којима и жене и старци, а оптужени Гаџо, Лаличић и Хебиб убили су или је од посљедица њиховог премлаћивања преминуло најмање осам затвореника. О постојању тих затвора и злочинима знало је и ратно Предсједништво тзв. Републике БиХ. На српском гробљу у Храсници 1999. године је ексхумирано 56 убијених Срба. Према незваничним подацима ликвидирано је или умрло од посљедица мучења далеко већ број Срба.

Линта сматра да Србија треба основати Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије с циљем да се покрене активна дипломатска, правна и политичка борба за истину о страдању нашег народа деведесетих година прошлог вијека. Никада нећемо заборавити и никада нећемо престати говорити о невиним српским жртвама које су побијене на подручју Храснице.

У Београду, 31. мај 2023. године.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар