АКТУЕЛНО:

Линта: У мјестима Стари Брод и Милошевићи код Вишеграда десио се геноцид над Србима у прољеће 1942. године

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи код Вишеграда, у прољеће 1942. године десио један од највећих геноцидних злочина над српским народом у Независној Држави Хрватској. Усташе покрећу офанзиву у намјери да освоје границу на Дрини. Средином марта 1942. године из Сарајева, под командом злогласног команданта Црне легије Јуре Францетића, кренуло је десетак хиљада усташа у истребљење Срба Сарајевско-романијске и Подрињске регије.

Усташе се у овом покољу убиле више од 6.000 српских цивила са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији. Дио људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до маја 1942. године.

Малобројни Срби који су преживели овај ратни пакао, након Другог свјетског рата, очекивали су да ће их власт позвати да свједоче, да се познати злочинци приведу правди и осуде. Уместо тога завладао је мук и гурање геноцидног злочина под тепих. А преживјели су памтили и препричавали, а многи и записивали. Један од одважних био је књижевник Момир Крсмановић који је седамдесетих година прошлог вијека написао роман „Тече крвава Дрина”. Због тога је био шиканиран, нападан, понижаван и забрањиван.

Линта истиче да Србија има националну, уставну и цивилизацијску обавезу да покрене снажну политичку, правну и дипломатску борбу у међународној заједници за признање геноцида над српским народом у Независној Држави Хрватској. Кључни предуслови су да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ. Такође, веома је важно да се 10. април прогласи за Дан сјећања на геноцид над Србима у НДХ. Главни разлог јесте чињеница да је оснивањем НДХ 10. априла 1941. године започела реализација дуго припреманог Плана истребљења и уништења српског народа.

У Београду  1. јун 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар