Линта: Србија да коначно призна праведну борбу крајишких бораца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је коначно дошло вријеме да Србија призна праведну борбу крајишких бораца. То конкретно значи да се свим припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине коначно призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању. Постојећим Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица крајишки борци су признати само до 27. априла 1992. године када је престала да постоји СФРЈ односно до 19. маја 1992. године када се ЈНА повукла са пдоручја БиХ што представља кршење члана 21. Устава Републике Србије, који забрањује сваки вид дискриминације.

Посебан проблем јесте чињеница да крајишки борци не могу у пракси да остваре право на ратни стаж који им је признат барем до 27. априла 1992. године односно до 19. маја 1992. године. Наиме, центри министарства одбране доносе негативна рјешења са срамним и скадалозним образложењима да крајишки штабови и јединице Територијалне одбране и МУП РСК нису тобоже били у организацијском саставу ЈНА. Даље, у наведеним образожењима стоји да су крајишки штабови и јединице Територијалне одбране биле изван територије Србије и због тога центри Министарства одбране у Србији, нису могли бити надлежни за вођење евиденције за припаднике ТО у Хрватској.

Линта тражи да Министарство одбране поштује Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и да коначно почне да крајишким борцима издаје рјешења о признању ратног стажа до 27.априла 1992. године. Уставом СФРЈ је јасно дефинисано да је ЈНА представљала једну компоненту оружаних снага СФРЈ које су чиниле јединствену цјелину и састојале се од ЈНА и Територијалне одбране. Министарство одбране није узело у обзир неспорну чињеницу да у то вријеме није постојала Хрватска као држава, и да су штабови и јединице Територијалне одбране на крајишком подручју били дио СФРЈ.

У Београду, 02. јун 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар