Апел Линте премијерки Брнабић да тражи да српски тим лекара посјети Душана Обреновића и Радоша Петровића у затвору у Гњилану

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апелује на премијерку Ану Брнабић да затражи од земаља Квинте (САД, Њемачка, Велика Британија, Француска, Италија)  и Европске уније да хитно омогуће да српски тим љекара посјети Душана Обреновића и Радоша Петровића у затвору.  Обојица су 29. маја отети испред општинске зграде у Звечану док су мирно протествовали са осталим Србима прије него што их је напао КФОР користећи сузавац и шок-бомбе. Такође, Влада треба да захтјева од међународне заједнице да обојица хитно буду пуштена на слободу.

Петровић и Обреновић су мирно сједили на асфалту заједно са својим суграђанима и нису пружали никакав отпор нити су изазвали било какво насиље. Припадници КФОР-а су их једноставно отели са асфалта и предали припаднциима специјалне јединице полиције тзв. Косова  РОСУ. Важно је нагласити да се то десило прије напада КФОР-а на мирне протестанте.

Петровић и Обреновић су одведени прво у полицијску станицу у јужном дијелу Косовске Митровице, затим у затвор у Приштини а сада се, према најновијим информацијама, налазе у затвору у Гњилану. Обојица су преживјели бруталну полицијску тортуру од стране припадника РОСУ. Звјерски су претучени више пута и мучени на разне начине.  Српски тим лекара треба да утврди њихово право здравствено стање јер им је живот угрожен.

Поставља се суштинско питање због чега је КФОР без икаквог разлога отео Обреновића и Петровића и предао их припаднциима РОСУ. То треба да утврди независна комисија и чињенице изнесе у јавност.

 

У Београду 4. јун 2023. године

 

Информативна служба

Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар