Линта: Током 1995. године у западној Крајни убијено је 2.000 српских бораца и цивила а протјерано 150.000 Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта  истиче да се  навршaва 28 година од великог страдања и прогона Срба са подручја 13 западнокрајишких општина од стране муслиманских и хрватских снага. Од краја јула 1995. године до 10. октобра 1995. године из 13 западнокрајишких општина протјерано је више од 150.000 Срба а убијено је више од 2.000 српских цивила и војника.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су током љета и јесени 1995. године општине Рипач (српска општина  Бихаћ), Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес, Крупа на Уни, Мркоњић Град и Сански Мости и за собом су оставиле невиђену пустош и масовне гробнице. На подручју западне Крајине регистровано 13 логора и 21 масовна гробница од које су највеће у Мркоњић Граду (убијен 181 српски борац и цивил) и у мјесту Камен код Гламоча (убијено 108 српских бораца и цивила).

Велики злочин над Србима у западнокрајишким општинама је по својим посљедицама једнако трагичан као и велик злочин који је почињен над Србима у злочиначко акцији „Олуја“. За масовне злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина нико није одговорао. То јасно потврђује да је правосуђе БиХ етнички мотивисано и у функцији бошњачке политике у Сарајеву чији је један од темеља лажни мит о српској агресији.

Линта тражи да Влада Србије активно  помогне  преосталим Србима у западној Крајини јер се налазе у тешкој ситуацији. То значи да треба предузети конкретне мјере и активности везано за обнову путне инфраструктуре и кућа, рјешавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбеђивање школовања српске дјеце на српском језику и пројекте у области пољопривреде, сточарства, занатства  и отварање малих погона.

У Београду, 10. октобар 2023. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар