Линта: Тужилаштво Србије да подигне оптужнице за злочин над Србима на Миљевачком платоу код Дрниша

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да је прије 31 годину тј. 21. јуна 1992. године Хрватска војска извршила агресију на Миљевачки плато, код Дрниша. Током и послије напада хрватске војске убијено је 40 српских бораца од којих су већина свирепо убијени и масакрирани након предаје, а 17 заробљених Срба је доживјело брутално мучење у хрватским логорима. У питању је био први већи напад Хрватске на Републику Српску Крајину након доласка УНПРОФОР-а односно међународних заштитних снага.

Од 40 посмртних остатака Срба 28 је идентификовано и сахрањено у породичне гробнице. Преосталих 12 неидентификованих Срба је сахрањено на гробљу у Книну, гдје се и данас налазе. Хрватска дуги низ година даје лажна обећања да ће ексхумирати 12 посмртних остатака Срба јер је позната локација али у пракси то се није десило. За овај монструозни злочин осуђена су само двојица припадника Хрватске војске и то на свега три године што представља дубоко вријеђање српских жртава и чланова њихових породица.

Линта још једном позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против одговорних припадника хрватских војних снага. Без успоставе истих стандарда у суђењима за ратне злочине и једног поштовања свих жртава није могуће говорити о истинској нормализацији односа на простору бивше Југославије. Не смијемо никада да заборавимо овај масовни ратни злочин.

Линта је  присуствовао парастосу страдалим Србима који је служен у цркви Светог Марка у Београду који организује Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза.
Након парастоса  присутни су положили вијенце и цвијеће на споменик погинулим Србима у ратовима деведесетих у Tашмајданском парку недалеко од Цркве Светог Марка.

У Београду  21. јун 2023. године

                                                                                                                                              Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар