Линта критиковао Брнабић jeр није реаговала на нетачну изјаву Пленковића о агресији и није помињала проблеме прогнаних Срба и Срба у РХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изражава изненађење због чињенице да предсједница Владе Србије Ана Брнабић није реаговала на нетачну изјаву предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића, приликом његове посјете хрватској мањини у Србији, да је Милошевићев режим извршио агресију на Хрватску. Пленковић је наведену неистину изрекао током заједничког отварања Хрватског дома у Суботици.

Премијерка Брнабић је имала обавезу да одмах реагује и јасно поручи Пленковићу да Милошевић режим није извршио агресију на Хрватску већ да је Туђманов режим извршио насилну сецесију од Југославије с циљем обрачуна са српским народом и стварања Хрватске са што мање Срба. Са подручја данашње Хрватске је током рата протјерано више од 500.000 Срба.

Поред тога, премијерка Брнабић је имала обавезу да, приликом свог јавног обраћања, каже да постоје отворена питања између двије државе из времена насилне сецесије Туђмановог режима од Југославије. То је повратак отете или узурпиране имовине и стечених права у складу са Анексом Г Бечког споразума о сукцесији; новчана накнада за уништену имовину Србима у терористичким акцијама у хрватским градовима гдје није било оружаних сукоба; постоји значајан број проблема са којима се суочавају Срби у Хрватској јер још увијек нису постављени двојезични ћирилично-латинички називи улица, тргова, мјеста и институција, симболичан број Срба је запослен у државном и јавном сектору, узурпација и отимачина српске имовине, у великој мјери није обновљена комунална инфраструктура у српским селима и мјестима и др; успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочин; престанак хапшења крајишких бораца на основу хрватских потјерница; рјешавање питања несталих и есхумација посмртних остатака Срба са познатих гробних мјеста и рјешавање питања границе поштујући средњи ток ријеке Дунав.

У Београду, 24. јун 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар