АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво Србије да подигне оптужнице за злочин над Србима у 13 западнокрајишких општина

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива још једном Тужилаштво за ратне злочине Србије да подигне оптужнице против наредбодаваца и починалаца за масовни и планиран ратни злочин над Србима у 13 западнокрајишкх општина прије 27 година. То су општине Мркоњић Град, Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Крупа на Уни, Шипово, Србобран, Јајце и Купрес.

Иако су одговорни за ратне злочине познати  још нико није осуђен јер су Тужилаштва БиХ и Хрватске етнички мотивисана и од њих се не може очекивати правда за српске жртве. У Загребу и Сарајеву доминира лажни мит према коме се Срби агресори  и злочинци и Хрвати и Муслимани ослободиоци и жртве.  На дјелу је од завршетка рата систематско и планско прикривање злочина које су починили припадници Хрватске војске, тзв. Армије БиХ и ХВО током 1995. године над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Западне Крајине.

Хрватске и муслиманске  војне снаге, потпомогнуте дејствима НАТО-а, су у јулу, септембру и октобру 1995. године,  извршиле агресију на 13 западнокрајишких општина. Том приликом су  убиле 2.014 српских војника и цивила,  протјерале 120.000 Срба са вјековних подручја, те опљачкале и уништиле покретну и непокретну имовину.  Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена. У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника МУП-а Републике Српске.

Линта истиче да помирење у БиХ није могуће све док одговорни за почињене ратне злочине не буду изведени пред лице правде, па тако и за велики злочин који је почињен над српским народом у 13 западнокрајишких оппштина. Поред кажњавања муслиманских и хрватских ратних злочинаца потребно је водити сталну и упорну борбу у међународој заједници против лажног мита да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ и за истину о страдању српског народа.

У Београду 10. октобар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар