АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво Србије да покрене поступак за убиство цапрашких Срба код Сиска

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Тужилашто за ратне злочине да покрене кривични поступак за мучко убиство 22 српска цивила из цапрашких села, код Сиска, на Банији.  Злочин над цапрашким Србима један је од највећих на подручју Сиска. Хрватске паравојне и полицијске снаге су 22. августа 1991. године пролазећи кроз села Чакале, Брђани, Трњани, Старо Село, Блинска Греда, Бестрма, Блински Кут, Кињачка и Брђанска Коса убијали кога год су видјели или им је изашао у сусрет.  Просјек година убијених цивила је износио 48 година, а најмлађа је била двадесеттрогодишња Жељка Боиновић. Послије овога догађаја Срби из наведених српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих кућа, а веома брзо су основали  општину коју су назвали Цапраг.

Линта истиче да за један од најсвирепијих ратних злочина  над српским цивилима током рата на подручју данашње Хрватске до сада нико није кривично одговарао. Главни разлог јесте чињеница да се Хрватска није суочила са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу. Хрватско правосуђе није независно и непристрасно већ је етнички мотивисано и у фунцкији хрватске ратне политике.   Жупанијско државно тужилаштво у Сиску је  2006. године одбацило кривичну пријаву коју су породице убијених поднијеле против четворице припадника Зенги за ратни злочин против цивилног становништва. У срамном образложењу је наведено да су „њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба“. Поред тога, хрватски су судови, не само одбили тужбе за накнаду штете породицама погинулих Срба, већ су породице биле у обавези да надокнаде трошкове партничког поступка у износу до више хиљада евра. У питање је најдубље понижавање жртава и њихових породица.

Линта је  21. августа присуствовао  парастосу поводом 31 године од мучког и убиства 22 српска цивила из цапрашких села. Парастос је служен у цркви Св. Јоакима и Ане у београдском насељу Калуђерица у организацији Удружења Координација, Удружења  Завичај и Удружења бораца крајине у Србији. Након одржаног парастоса  представници  локалних  власти и завичајних, прогнаничких и борачких удружења су положили вијенце и цијеће  поред спомен плоче српским жртвама у спомен парку у Калуђерици. Након тога је организован кратак пригодан програм и обраћање званица

У Београду, 21. август 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар