Линта: Србија не смије да одустане од борбе за правду за српске жртве

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравља одлуку Апелационог суда да потврди првостепену оптужницу због монструозног злочина на Петровачкој цести и у мјесту Сводна код Новог. Такође, Линта очекује да Апелациони суд донесе позитивну одлуку о приједлогу Тужилаштва за ратне злочине да се оптуженим хрватским пилотима суди у одсуству. У авионским  нападима Хрватске војске на избјегличке колоне 7. и 8. августа 1995. године убијено је најмање 13 српских цивила, од којих четворо дјеце а 24 особе су рањене.

Иако у избјегличким колонама није било војних формација, тешког наоружања, тенкова и војних возила Војске РСК и није било никаквих оружаних сукоба хрватски авиони су извршили кукавички, нељудски и злочиначки напад на прогнане српске цивиле. Узимајући у обзир чињеницу да је прошло 27 година од наведеног гнусног злочина потпуно је јасно да правосуђе у Хрватској и БиХ неће покренути кривичне поступке. Наиме, у питању је етнички мотивисано правосуђе које је у функцији хрватске и муслиманске ратне политике.

Линта истиче да изјава предсједника хрватског парламента Гордана Јандроковића да ће Хрватска блокирати европски пут Србије због оптужнице против хрватских пилота није ништа ново. Србија никада не смије одустане од борбе за истину о карактеру рата и „Олује“ и борбе за правду за српске жртве без обзира на непријатељску политику Хрватске.  Хрватска није водила одбрамбени, ослободилачки и праведан рат већ је водила агресорски, нападачки и пљачкашки рат. Војно-полиција акција „Олуја“ није била ослободилачка већ злочиначка акција у којој је почињен геноцид над Србима.

Линта поново позива Тужилашто за ратне злочине да покрене истрагe и подигне оптужницe за масовне, планиране и добро организоване злочине на Србима на крајишком подручју и у великом броју хрватских градова и мјеста гдје није било ратних дејстава. За наведене тешке и монструозне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима није нико одговарао или су у малом броју случајева изречене срамотно мале казне. Главни разлог је чињеница да Хрватска нема снаге да се суочи са својом мрачном прошлошћу односно да призна непобитну истину да је циљ проусташког режима Фрање Туђмана био да огњем и мачем створи етнички чисту државу без или са што мање Срба.

У Београду, 22. август 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар