Линта: Тужилаштво Србије да процесуира ликвидацију Срба у злочиначкој акцији „Откос“ у источној Билогори

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се навршило 29 година од почетка злочиначке акције хрватске паравојске „Откос“ чији је циљ био ликвидација и етничко чишћење  Срба на подручју источне Билогоре у троуглу који чине Бјеловар, Дарувар и Вировитица. Акција „Откос“ је била једна од првих већих злочиначких акција усташког режима Фрање Туђмана у реализацији пројекта стварања етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба. Почела је 31. октобра нападом на Грубишно поље а током наредних дана акција је проширења на српска села на подручју Источне Билогоре. Посљедице злочиначке акције „Откос“ су биле страдање 66 цивила и припадника Територијалне одбране и протјеривање око 4.000 Срба из 23 комплетна билогоркса села и дио становништва из још 15 насеља која су углавном била насељена Србима. У избјегличкој колони  нашло се још 250 припадника других националности.

Линта наводи да од укупног броjа страдалих 38 чине цивили од којих је свега троје изгубило живот у ратним деjствима од граната. Сви остали су ликвидирани клањем или ватреним оружјем након пребијања и  мучења, а неколицина су и спаљени послиjе извршеног злочина. Потребно jе споменути да међу страдалим воjницима и цивилима осим Срба има и Хрвата, Мађара и осталих пориjеклом из мjешовитих бракова, као и да су у хрватским формациjама убиjена од своjих колега и двоjица Срба коjи су се противно својој вољи нашли у њиховом саставу.  Послиjе завршетка „Откоса“ услиjедила су убиства преосталих Срба и планско пљачкање, паљење и минирање кућа. До темеља су запаљене дрвене цркве билогорског стила, jединствени споменици културе нулте категориjе под заштитом UNESCO-a, храмови св. Димитриjа у Растовцу и Успениje Пресвете Богородице у Доњоj Рашеници које су саграђене почетком 18. вијека.

Линта истиче да је за за злочине и источној Билогори одговарао само Вељко Марић кога је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због убијства једног српског цивила. Српско Тужилаштво је отворило истрагу протв Марића за ликвидацију још двојице Срба и мучење једног српског цивила. Иако истрага није завршена Марић је у јуну 2105. године изручен Хрватској на издржавање казне гдје има статус хероја због суђења у Србији.  Јасно је да Хрватска, не само није наставила кривични поступак против Марића за убијство још двојице Срба, већ је исти пуштен на условну слободу. Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца монструозних  злочина над Србима током и послије злочиначке акције хрватске паравојске „Откос“.  Неприхватљиво је  Тужилаштво за ратне злочине у Београду у највећој мјери суди само Србима јер на тај начин потврђује врхунску лаж Загреба и Сарајева да су Срби агресори и злочинци а Хрвати и Бошњаци тобоже ослободиоци и жртве.

У Београду 31. октобар 2020. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар