Линта: Тужилаштво за ратне злочине да се бави планским убијањима Срба у хрватским градовима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да у Хрватској не постоји политичка воља да се ријеши питање несталих Срба јер би то био један од важних доказа да је усташки режим Фрање Туђмана вршио планска убијања Срба у хрватским градовима посебно 1991. и 1992. године с циљем стварања етнички чисте хрватске државе. Одмах након доласка Туђмана и ХДЗ-а на власт маја 1990. године почело је на улици, радном мјесту, у стамбеним зградама и на другим мјестима застрашивање, провоцирање и вријеђање Срба. Ускоро су услиједиле отворене пријетње, насилна избацивања из станова, незаконита хапшења, прогони, злостављања,  мучења и убојства.

Линта подсјећа да су Срби у скоро свим хрватским градовима и мјестима убијани на кућном прагу и у својим становима и кућама. Велики дио Срба је одвођен са радних мјеста, са улице, из кућа и станова на информативне разговоре гдје су дивљачки пребијани и мучени и с којих се никада нису вратили. Велики дио њих је завршио у Сави, Драви и Дунаву.  Било је низ случајева да су Срби извођени из склоништа  и убијани на улицама у сред бијела дана. Истовремено је спровођена добро осмишљена кампања планског минирања српских кућа, локала и других објелата у власништву Срба или српских фирми у великој већини хрватских градова. То су били разлози да су десетине хиљада српских породица  из страха за голи живот и да би спасили живу главу напуштали своје  станове и куће, продавали куће у бесцијење, вршили замјене кућа на своју штету или потписивали предуговоре о чувању кућа које је етнички мотивисано хрватско правосуђе признало као законите и на тај начин радило на цементирању етничког чишћења Срба. Са подручја под хрватском контролом до маја 1993. године протјерано је више од 250.000 Срба.

Линта наглашава да хрватска полиција и безбедносне службе имају податке и извјештаје о налогодавцима и изршиоцима одвођења Срба на тзв. информативе разговоре,  планским убијањима Срба и систематском минирању српских кућа  али то крију као највећу државну тајну. Јасно је да је у питању табу тема у Хрватској јер би рјешавањем питања несталих Срба у хрватским градовима пала у воду тзв. Декларација о Домовинском рату из 2000. године према којој су Србија, ЈНА и Срби били агресори и Хрватска је тобоже била жртва великосрпске агресије.  Планско убијање Срба и систематско минирање српских кућа, локала и других објеката посебно 1991 и 1992. године у скоро свим хрватским градовима с једне стране и планска убијања у унништавање српске имовине током и послије злочиначких војно-полицијских акција с друге стране јасно показује да је Туђманова Хрватска настала  на масовним убојствима и етничком чишћењу српског народа. Крајње је вријеме да Тужилаштво за ратне злочине у Београду почне да ради свој посао.

У Београду  14. септембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар