Линта у четвртак на обиљежавању страдања Срба у Скеланима (општина Сребреница)

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта  присустоваће обиљежавању страдања Срба са подручја Скелана (општина Сребреница).  Линта ће обиљежавању присуствовати у четвртак 16. јануара у 12 часова код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима.

У Скеланима ће бити служен парастос и одата почаст за 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села, које су сребреничке муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле у Одбрамбено-отаџбинском рату, а њих 69 убијено је 16. јануара 1993. године. Након тога биће прислужене свијеће за покој душа настрадалих и положени вијенци код Спомен-обиљежја.

Јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана и упале у ово мјесто на обали Дрине.  Муслиманске јединице упале су у села прије сванућа, убијале и клале цивиле на спавању у њиховим кућама, пљачкајући и уништавајући све што су стигле, чиме су наставиле етничко чишћење у Подрињу, започето још у априлу и мају 1992. године нападима на српска села Студенац, Гниона, Осредак, Вијогор, а онда и на братуначка села Загони, Магашићи, Ранча…

У Београду, 15. јануар 2020. године

                                                                                                          Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Коментари
  • Treba zvanično tražiti zaštitu srpskih grobalja i srpsko pravoslavnih crkava po modelu policijske zaštite jevrejskih ustanova i grobalja u SR Nemačke.Diplomatska nota Hrvatskoj zbog ćirilice, Bosni i Hercegovini i Crmoj Gori. Sve ostalo je neozbiljno. Ministar
    poslova spoljnih treba da ima tim ljudi sa znanjem stranih jezika. Trebalo bi da se prihvate prosvećivanjem Zapada da Srbi nisu mali Rusi već istorijski narod sa državama starijim od ruskih i američkih, i da je Srbima nezavisnost na prvom mesti. Neće to mnogo pomoći jer ovo je samo deo plana o uništenju pravoslavlja i zaposedanju ruskih prostanstava. Nije uopšte objavljena reakcija srpskih vlasti na napade na groblja na Kosovu.

    понедељак, 20. јануар 2020.

Напишите коментар