Линта у четвртак на обиљежавању страдања Срба у Скеланима (општина Сребреница)

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта  присустоваће обиљежавању страдања Срба са подручја Скелана (општина Сребреница).  Линта ће обиљежавању присуствовати у четвртак 16. јануара у 12 часова код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима.

У Скеланима ће бити служен парастос и одата почаст за 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села, које су сребреничке муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле у Одбрамбено-отаџбинском рату, а њих 69 убијено је 16. јануара 1993. године. Након тога биће прислужене свијеће за покој душа настрадалих и положени вијенци код Спомен-обиљежја.

Јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана и упале у ово мјесто на обали Дрине.  Муслиманске јединице упале су у села прије сванућа, убијале и клале цивиле на спавању у њиховим кућама, пљачкајући и уништавајући све што су стигле, чиме су наставиле етничко чишћење у Подрињу, започето још у априлу и мају 1992. године нападима на српска села Студенац, Гниона, Осредак, Вијогор, а онда и на братуначка села Загони, Магашићи, Ранча…

У Београду, 15. јануар 2020. године

                                                                                                          Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар