Линта: У Хрватској се усташе и домобрани називају хрватском војском

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се у Хрватској усташе и домобрани називају хрватском војском oд доласка на власт проусташког режима Фрање Туђмана маја 1990. године. Због тога је потпуно очекивана одлука власти у Хрватској да се уреди гробље војника НДХ на загребачком гробљу Мирогој и да се усташе и домобрани назову хрватским војницима. Наиме, Одбор Хрватског сабора за ратне ветеране једногласно је прихватио иницијативу једног од бројних проусташких удружења да се у дијелу овог гробља изгради меморијална гробница за око 550 погинулих усташа и домобрана, а на којој би писало “Хрватски војници”. Сигурно је да ће наведена иницијатива бити изгласана у Хрватском Сабору. Биће то један од многих доказа да је темељ данашње Хрватске усташтво и НДХ, а не антифашизам и ЗАВНОХ како то пише формално у Уставу. С друге стране, Аустрија оправдано укида окупљања у Блајбургу због величања усташтва и нацизма,
Линта подсјећа да је Фрањо Туђман на општем сабору ХДЗ-а у дворани Ватрослав Лисински у Загребу фебруара 1990. године јасно рекао да је НДХ историјски израз хрватског народа за својом државом. Хрватски сабор је октобра 1993. године донио антицивилизацијске измјене и допуне закона о пензијском осигурању с циљем да се преживјелим усташама и другим припадницима оружаних снага НДХ исплаћују пензије за извршени геноцид над српским народом. У закону се усташе, домобрани, легионари и оружници (жандари) називају припадницима домовинске војске. Њима се признат радни стаж у двоструком трајању за вријеме од 17. априла 1941. до 15. маја 1945. године, а рачунало се и вријеме проведено у заробљеништву, од 16. маја те година до пуштања на слободу. Хрватска издваја за пензије припадницима Оружаних снага НДХ и њиховим породицама 50 милиона евра годишње.
Линта наводи да је Предсједништво Хрватског сабора фебруара 2016. године донијело антицивилизацијску одлуку да Хрватски сабор поново буде покровитељ комеморације убијеним усташким злочинцима у Блајбургу. Хрватски званичници полажу у Блајбургу цвијеће испред плоче на који пише „У част и славу погинулој хрватској војсци“ и на којој се налази усташки грб. Савет за суочавање са прошлошћу Владе Хрватске је фебруара 2018. године донео скандалозан закључак да су усташтво и усташки поздрав „За дом спремни” неуставни и забрањени, осим у изузетним ситуацијама – и то у случају усташког поздрава који се налази у грбу Хрватских обрамбених снага (ХОС). Потпуно је јасно да се поменутом одлуком припадницима Хрватске војске дозвољава да у пракси величају усташтво. Високи прекршајни суд у Загребу донео је јуна 2020. године срамну пресуду да „За дом спремни” на почетку Томпсонове србомрзачке песме „Бојна Чавоглаве” није више ни прекршај против јавног реда и мира а камоли злочин из мржње што он у ствари јесте.

У Београду 27. новембар 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар