Линта у Скупштини Србије примио потпредсједника СО Беране Горана Киковића

ОТВОРИТИ КОНЗУЛАРНО ПРЕДСТАВНИШТВО У БЕРАНАМА


Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта примио је 5. децембра потпредсједника Скупштине општине Беране Горана Киковића. На састанку, у Дому Народне скупштине Републике Србије, присуствовали су и чланови Одбора Александар Марковић и Иван Костић. Договорено је да се, након сједнице Одбора која би требало да то потврди током јануара, упути иницијатива Министарству иностраних послова да се у Беранама отвори конзулат Републике Србије или барем конзуларна канцеларија. Ова иницијатива је покренута још 2016. године, али још увијек није реализована. Киковић је упознао предсједника и чланове Одбора да би отварање конзулата Републике Србије у Беранама било вишеструко оправдано, не само из историјско-културних разлога, већ да овај приједлог има и економску оправданост за читав сјеверни дио Црне Горе.

Отварајући састанак, Миодраг Линта је упознао Горана Киковића да Одбор као и он лично, прате тешку ситуацију у којој се налази српски народ у Црној Гори, наводећи да је у посљедњих мјесец дана већ два пута боравио у Црној Гори тј. поводом обиљежавања стогодишњице ослобођења и уједињења Боке са Србијом и стогодишњице одржавања Велике народне скупштине српског народа у Подгорици.

„Александар Марковић и ја смо, поводом обиљежавања стогодишњице Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори и Дана уједињења Црне Горе и Србије, 1. децембра, присуствовали Свечаној академији одржаној у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Прије одржавања академије покушали смо у Скупштини Црне Горе да посјетимо Милана Кнежевића и остале чланове опозиционе посланичке групе Демократски фронт, али нам то није дозвољено“, рекао је, у уводној ријечи, Миодраг Линта. Он је додао да се у Црној Гори може видјети дубока подјела међу народом и истакао да Одбор чини све што је у његовој моћи да помогне српски народ на подручју Црне Горе, с циљем да се сачува његов национални и културни идентитет.

Горан Киковић, потпредсједник Скупштине општине Беране и предсједник Савеза српских удружења „Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“, упознао је домаћине са тешком ситуацијом српског народа на сјеверу и његовој угрожености у свим дијеловима Црне Горе.

„Желим да истакнем да Срби чине апсолутну већину становништва на подручју општине Беране и да смо на посљедњим изборима побједили, ма колико смо били изложени свакодневним притисцима и шиканирањима од стране владајућег режима. Управо због тога очекујемо вашу подршку, и не сумњамо у њу, у вези отварања конзулата Србије у Беранама. Нису то само политички разлози, већ би отварањем конзуларног представништва у Беранама добили предуслов за бољу економску сарадњу са Србијом, не само Берана, него читавог сјеверног дијела Црне Горе. Развојем економије, отварањем производних погона, спречило би се даље исељавање народа из сјеверног региона, а сами тим смањио би се и број Срба који напуштају овај крај“, рекао је, узмеђу осталог, Киковић, напомињући да до Подгорице обичном грађанину, да би завршио било какав посао у амбасади Србије, треба најмање три сата путовања, а ваља водити рачуна и о озбиљним материјалним издвајањима за тај пут.

Укључујући се у разговор, Александар Марковић је истакао да тек након ове посјете Црној Гори може објективније сагледати до којег степена иде политички прогон неистомишљеника, прије свега, припадника српског народа и њихових политичких странака, и каква се све пропаганда води против свега оног што има предзнак „српски“. Марковић је навео да га охрабрује и радује да српски народ није поклекао и да је на прослави 100 година уједињења Србије и Црне Горе видио велики број људи спремних да се боре за свој национални индентитет.

Иван Костић је рекао да је прије двије године био у Беранама и да је добро упознат са тамошњом ситуацијом те да са овом проблематиком поново треба упознати Министарство иностраних послова Србије. „Беране је центар српства у Црној Гори и веза између двије земље кроз историју, па се зато искрено надам да ће доћи до поновног уједињења два народа“, закључио је Костић.

Закључујући расправу, Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону, предложио је да се на јануарској сједници Одбора, донесе одлука да се Министарству иностраних послова Србије упути приједлог за отварање конзулата у Беранама или барем за почетак, конзуларне канцеларије, како би се изашло у сусрет српском народу са сјевера Црне Горе да све послове везане за ову тематику може обавити у Беранама.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар