Линта: Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу за ратне злочине над Србима неправедна и срамотна

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује дубоко неправедном и срамотном ослобођајућу пресуду бившем команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу за ратне злочине над Србима почињене у Сребреници. У питању је једна у низу неправедних али и очекиваних одлука правосуђа БиХ чији је циљ да ослобађа команданте бошњачких снага који су наредили или лично починили ратне злочине над српским ратним заробљеницима и цивилима.

Наведена пресуда Орићу представља још једно ругање српским жртвама јер је одавно познато да само убијање Срба није кажњиво. Очигледно је да циљ правосуђа БиХ није кажњавање бошњачких ратних злочинаца и да због тога Срби не могу у Сарајеву да очекују никакву правду.Линта наглашава да је од јануара 2016. године када је пред судом БиХ почело суђење Насеру Орићу било потпуно јасно да се ради о најобичнијој фарси. Добро је познато да су вршени незапамћени притисци на свједоке и да је Орићу који је оптужен за најтеже злочине суд дозволио да се потпуно слободно креће и утиче на свједоке. Поред тога, посебно је срамотна чињеница да оптужницом нису били обухваћени сви злочини које су Насер Орић и његови саборци починили у десетинама српских села око Сребренице и шире у средњем Подрињу.

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против Орића само за три убиства иако постоје документи да је био одговоран за све акције у рату на подручју Сребренице. Такође, срамота је да је и српско Тужилаштво за ратне злочине на челу са некадашњим тужиоцем Владимиром Вукчевићем водило истрагу против Насера Орића само за три убиства а не за ратне злочине који су почињени над Србима на подручју читаве општине Сребреница и шире у средњем Подрињу.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар