Линта упутио молбу Градоначелници Сремске Митровице за састанак

Поштована госпођо Миловановић,

Обраћам Вас се у име породица из реда прогнаних лица и домаћег становништва које живе у зградама које се налазе улици Марсилијева Б и В – Г. У питању је социјално становање у заштићеним условима. Дана 19. септембра одржао сам два састанка са наведеним породицама.

Прва зграда је усељена 2010. године и има 34 стана. У згради живе 21 прогнаничка породица из Хрватске и Федерације БиХ, три прогнаничке породице са Косова и Метохије и осам породица из реда домаћег становништва, а два стана су празна због смрти корисника. Наведене прогнаничке  породице су ме  информисале да се суочавају са двије групе проблема: прво, немају право откупа станова као што имају остале прогнаничке породице; друго, постоје бројни недостаци у згради (прокишњава кров на првој ламели, велика влажност у становима у приземљу, ходници и заједничка просторија од усељења нису окречени, улазна врата у ламели два нису исправна готово од усељења и др.)

Друга зграда је усељена  2018. године и има 40 станова у којима, у највећој мјери, живе прогнаничке породице са подручја Хрватске и Федерације БиХ. Прогнаничке породице се, такође,  суочавају са двије групе проблема: прво, немају право откупа станова што је створило  огорчење и незадовољство јер је у питању дискриминација у односу на друге прогнаничке породице које имају право откупа станова по закону о избјеглицама; друго, постоје, такође, бројни недостаци у згради (прокишњава кров у обје ламеле, лош квалитет прозора, лоше гријање, зграда није уведена као стамбена јединица и др.)

Желим да Вас замолим да примите делегацију станара из обје зграде и мене с циљем да се разговара о мјерама које треба предузети да се ријеше горе наведени проблеми.

Такође, желим да Вас замолим да се у што краћем року  заврши процес јавне набавке коју спроводи Град и да 16 прогнаничких породица коначно добије грађевински материјал да би могли да га уграде прије наступајуће зиме.

Поред тога, постоје стамбени и бројни други проблеми прогнаничких породица и домаћег становништва за које је потребно пронаћи праведна и трајна рјешења у разговору са Вама и Вашим сарадницима.

С поштовањем.

У Београду, 27. септембар 2022. године

Предсједник Савеза Срба из региона

                            и народни посланик Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар