АКТУЕЛНО:

Линта: Србомрзачка изјава Милановића о убијеној српској дјеци

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као србомрзачку и нељудску али очекивану изјаву хрватског предсједника Зорана Милановића да му је прича о убијеној српској дјеци постала неподношљиво гадљива. Милановић је у претходном периоду низом својих изјава и поступака  вријеђао, понижавао и пљувао српске жртве. Прошле године је вратио одликовања ратном злочинцу Бранимиру Главашу који је одговоран за хапшења, мучења и ликвидације више од 100 Срба у Осијеку током 1991. и 1992. године и касније. Ове године је одликовао генерала ХВО Ђуру Матузовића који је оптужен да је током 1992. и 1993. године са групом хрватских официра и војника починио  ратни злочин над српским цивилима у Орашју. То јасно показује да Милановић сматра да је већина хрватског народа антисрпски односно проусташки оријентисана и да вријеђање и пљување српских жртава и одликовање ратних злочинаца може само да му донесе популарност.

Линта истиче да је Милановић по ко зна који пут поновио најбезочнију лаж и измишљотину да је Србија напала Хрватску, као и да нема морално право да суди о догађајима током разбијања Југославије. Милановић би требао да прочита књигу „Истина мора изаћи ван“ првог хрватског министра полиције у Туђмановој влади Јосипа Бољковца у којој арументовано говори да Југославија није напала Хрватску, већ је Хрватска напала Југославију и  Србе. Милановић по ко зна који пут пријети да Србија неће постати члан ЕУ ако не одустане од легитимног и цивилизацијског захтјева да се казне наредбодавци и починиоци злочина над нашим народом.  Србија не треба никад да постане члан Европске уније ако о томе одлучује Хрватска и ако је један од услова да се не процесуирају масовни и планрани злочини над Србима.

Линта још једном позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду  да покрене кривичне поступке за злочине који су почињени над српским цивилима и ратним заробљеницима током и послије хрватских злочиначких акција „Откос“, „Оркан“ и „Папук 1991“ у Западној Славонији у јесен и зиму 1991. године, злочиначких акција „Масленица“, „Миљевачки плато“, „Медачки џеп“, „Бљесак“ и „Олуја“, као и у великом броју хрватских градова и мјеста. Поред тога, Србија треба да започне политичку, правну и дипломатску борбу за истину о карактеру рата у Хрватској, страдању српског народа и да се забрани прослава злочиначке акције „Олуја“.

У Београду, 25. септембар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар