АКТУЕЛНО:

Линта: Никад не смијемо престати да говоримо о убијеним Србима у селу Вариводе код Книна

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да никад не смијемо престати да говоримо о убијеним српским цивилима у селу Вариводе код Книна и у многим другим селима и мјестима током и послије злочиначке акције „Олуја“.  У Вариводама је 28. септембра 1995. године, готово два мјесеца од „Олује“, убијено 10 српских цивила чија је просјечна старост била 67 година.

Данас се навршило 27 година од злочина,  међутим и  даље нема оптужених нити осуђених наредбодаваца и починилаца ликвидације српских цивила у Вариводама, као ни за многе друге ликвидације српских цивила у околним селима (Голубић, Гошић, Грубори, Отон, Мокро поље, Уздоље и др.). Малобројни српски цивили су остали код својих кућа само зато што су повјеровали позивима ратног злочинца Фрање Туђмана да свима који нису “окрвавили руке” гарантује безбедност.

Линта подсјећа да је хрватски премијер Пленковић прије двије године на комеморативном скупу убијеним српским цивилима у Вариводама декларативно рекао да је почињен злочин над невиним људима упркос томе што на том подручју није било ратних дејстава. Истовремено је пљунуо на српске жртве тражећи  да српска страна смогне стране и призна најбезочнију лаж да је на Хрватску извршена агресија. Прошло је двије године од Пленковићевог боравка у Вариводама а Државно тужилаштво Хрватске није подигло оптужнице.

Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да покрене кривични поступак за масакр српских цивила у Вариводама и у низу других села и мјеста  током и послије злочиначке акције „Олуја“.

У Београду  28. септембар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар