Линта: Никад заборавити херојски подвиг мајора Тепића и војника Мирковића

Предсједник Савеза Срба из региона подсјећа да се навршила 31 година од херојског подвига мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића.  Мајор Тепић, родом из Козарске Дубице, је испоштовао војну заклетву да ће бранити државу и њен територијалн интегритет и да ће за њу и живот дати. С мајором Тепићем страдао је и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић из околине Ваљева који, упркос његовој наредби, није хтео да се преда.

Центар збивања херојске погибије мајора Тепића и војника Мирковића била је касарна „Божидар Аџија” у Бјеловару гдје се у непосредној близини касарне налазило војно складиште „Беденик”. Мајор Тепић није дозволио да хрватске паравојне снаге преузму складиште оружја и експлозива у бјеловарској касарни. Погинуо је 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике и српски народ.

Херојски чин Милана Тепића никада не смије бити заборављен. Мајор Тепић је, заједно са војником Мрковићем, свјесно жртвовао свој живот за вјерност сопственој отаџбини и за част и слободу српског народа који је нападнут од стране проусташког режима Фрање Туђмана. Нека му је вјечна слава и хвала што је показао надљудску храброст и витештво.

Линта је 23. септембра присуствовао промоцији документарног филма „Небо над Бјеловаром“, аутора Недељка Лајшића. Промоција је одржана у Културном центру у Београду, општина Чукарица. Oрганизатор догађаја је било Православно удружење Света Крајина.

У Београду  29. септембар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар