10 закључака

Линта: Усвајање десет закључака од стране лидера СДА Бакира Изетбеговића и делегације Исламске заједнице БиХ наставак антисрпске политике

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта oцјењује наставком антисрпске политике усвајање десет закључака од стране лидера СДА Бакира Изетбеговића и делегације Исламске заједнице БиХ коју је предводио реис-ул-улема Хусеин Кавазовић. У закључцима се понављају лажне и увредљиве тврдње о дискриминацији Бошњака у Републици Српској, о непостојању опасности од исламског екстремизма, о почињеном геноциду над Бошњацима, о српским агресорима и о удруженим злочиначким подухватима којима су Бошњаци били изложени у протеклом грађанском рату. Стално понављање горе наведених лажних и увредљивих тврдњи не могу бити темељ помирења и повратка повјерења између српског и бошњачког народа.

Линта истиче да посебно забрињава чињеница да се у једном од закључака говори само о јачању цјеловите Босне и Херцеговине без помињања да је БиХ, према Дејтонском споразуму сложена државна заједница која се састоји од Федерације БиХ и Републике Српске. По својим уставним овлашћењима Република Српска је држава и то је оно што смета учесницима састанка. Јасно је да се СДА и Исламска заједница у БиХ залажу за ревизију Дејтонског споразума и стварање унитарне БиХ што представаља истинску претњу за мир и стабилност у региону. Лицемјеран је и закључак да се учесници састанка залажу за одржив повратак избјеглица и расељених лица. По последњем попису становништва из 2013. године у Федерацији БиХ живи, од предратних близу 600.000 Срба, свега 56.000 Срба који се налазе у статусу грађана другог реда јер су дискриминисани од стране надлежних федералних и кантоналних власти.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар