Линта: Више oд пет хиљада Срба, поријеклом из Хрватске, а који су рођени у Србији, не могу да остваре хрватско држављанство

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да више oд пет хиљада Срба, поријеклом из Хрватске, а који су рођени у Србији до 1991. године, због погрешно уписаног држављанства, не могу да остваре право на хрватско држављанство. Добро је познато да су грађани у бившој СФРЈ, поред југословенског, имали и држављанство поједине републике а послије распада СФРЈ аутоматски су постали држављани тих република. Рецимо, Србима који су у Србији рођени до 1991. године, а чији родитељи су имали хрватско држављанство, често је погрешно уписивано држављанство федералне јединице Србије, умјесто Хрватске.Линта наглашава да ниједно дијете које је рођено у Србији до 1991. године, а чији су родитељи хрватски држављани, није могло бити уписано као држављани Србије. Наиме, према члану 22. тадашњег закона о држављанству СФРЈ републичко државаљанство се дјетету одређивало по закону републике чије држављанство имају оба родитеља у тренутку његовог рођења. Због погрешног уписа Хрватска више од 25 година одбија да наведеној групацији Срба призна право на хрватско држављанство све док из Србије не донесу документ да су били држављани федералне јединице Хрватске. Србија то одбија да учини, јер би то значило да се губи основ и самим тим српско држављанство.

Линта сматра да се наведени проблем може ријешити усвајањем амандмана на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о држављанству који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури. Усвајање амандмана омогућило би дa више од пет хиљада Срба задржи држављанство Србије, и истовремено оствари своје право на држављанство Хрватске које им припада по поријеклу, а тиме и могућност да рјешава остале проблеме у Хрватској.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар