Линта поздравио одржавање састанка у Мостару и истакао да је једно од отворених питаља питање Срба у Федерацији БиХ

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта поздравља састанак учесника Трилатерале у Мостару – предсједник Србије Александар Вучић, трочлано Предсједништво БиХ – Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Младен Иванић и предсједница хрватске Колинда Грабар Китаровић јер је само дијалогом могу рјешавати бројна отворена питања који постоје између држава насљедница бивше Југославије.

Једно од отворених питања јесте и питање положаја и поштовања националних и људских права Срба у Федерацији БиХ. Линта подсјећа да Срби у четири кантона са хрватском већином (Херцеговачко-неретвански, Западнохерцеговачки, Посавски и Ливањски или Кантон 10) нису конститутиван народ. То практично значи да Срби немају право на језик, писмо, националну групу предмета, запошљавање у јавном сектору а Срби у Мостару немају никавав утицај на предлагање и усвајање буџета због неодржавања избора и непостојања Градског вијећа.

Посебно је важно нагласити чињеницу да Срби у Федерацији БиХ имају велике проблеме око остваривања својих имовинских и стечених права због опструкције надлежних власти, Такође, обнова порушених српских кућа у Федерацији БиХ је фактички у застоју због блокаде регионалног стамбеног програма.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар