Линта: Влада да исплати помоћ од 5.000 динара и пензионерима родом из Хрватске и БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Влада исплати једнократну помоћ  од 5.000 динара и пензионерима који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона а живе у Србији. Према подацима Завода за социјално осигурање за 2018. годину у Србији живи 118.565 пензионера са подручја бивше Југославије. Од тог броја 55.906 је из Хрватске, 39.134 из Босне и Херцеговине, 11.845 из Словеније, 5.841 из Сјеверне Македоније и 5.839 из Црне Горе. Мањи дио њих ће добити 5.000 динара јер су дио радног стажа стекли у Србији али нажалост, већина неће добити најављену помоћ јер нису корисници Фонда ПИО Србије.  Значајан број пензионера из бивших југословенских република, који пензије примају у Србији, изгубили су тзв. заштитни додатак и пензије им износе понижавајућих 3.500 динара или нешто више. Због тога се налазе се у јако тешкој материјалној  ситуацији.  Предсједник Вучић је недавно најавио да ће свим пензионерима до 19. децембра, пред славу Свети Никола, бити исплаћена наведена помоћ од 5.000 динара.

Линта очекује да ће Влада показати солидарност и разумијевање и исплатити једнократну помоћ од 5.000 динара и пензионерима из Хрватске, БиХ и других држава региона који живе у Србији. Влада треба да има једнак однос према свим пензионерима а не да прави разлику у исплати новчане помоћи. Пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона троше своје пензије у Србији и савјесно испуњавају своје обавезе као и сви остали пензионери. Он подсјећа да је Одлуком Владе Србије 10. априла 1,7 милиона пензионера корисника Фонда ПИО добило једнократну помоћ у износу од 4.000 динара из разлога да би се  осјећали сигурније услијед ситуације изазаване пандемијом корона вируса. Нажалост, наведену помоћ од 4.000 динара, и поред више апела Линте, нису добили пензионери који имају пребивалиште или боравиште у Србији, а читаву пензију су остварили у бившим југословенским републикама. Они нису могли да се осјећају сигурније због ситуације изазване вирусом корона.

У Београду  10. децембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

 

Коментари
  • Dobar dan možda i ja dobijem penziju …pa koliko dobijem a i u hrvatskoj…pošta je zadnji poštar kad se nebude moglo…pozzziz šibenika

    петак, 29. јануар 2021.

Напишите коментар