Линта: Влада да ријеши стамбено питање свих прогнаничких породица

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Свјетског дана избјеглица, тражи да Влада ријеши стамбено питање свих прогнаничких породица које су 27 и више година подстанари или живе у нељудским условима. Србија је 2012. године почела да реализује Регионални стамбени програм чије је циљ био да се до 2017/2018. године ријеши стамбено питање свих прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ. Нажалост, Регионални стамбени програм се спроводио веома споро и неозбиљно. У претходних 10 година ријешено је свега око 7.500 породица. Процјењује се да има више од 12.000 прогнаничких породица које још увијек нису ријешиле своје стамбено питање.

Такође, све прогнаничке породице које су добиле станове кроз различите програме (СИРП програм, ДИПОС, разни међународни донатори, социјално становање  у заштићеним условима) треба да добију право откупа својих станова по повољним условима као и сви остали. Поред тога, треба омогућити да више од 1.000 прогнаних лица, који нису имали избјеглички статус, добије право да конкурише за рјешавање стамбеног питања.

Линта истиче да је крајем прошле године група прогнаних лица, уз његову подршку, основала Одбор за рјешавање стамбеног питања прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ.  Одбор је покренуо акцију попуњавања анкетног упитника који је попунило 8.500 прогнаничких породица а након тога је урађен извјештај. Премијека Брнабић је 11. марта примила на састанак делегацију Одбора заједно с Линтом. Том приликом је јасно и недвосмислено обећала да ће Влада да обезбиједи кров над главом свакој прогнаничкој породици и да средства нису проблем. Након тога одржана су два радна састанка у Влади са шефом кабинета и савјетницом премијерке Брнабић.

Договорено је да се све прогнаничке породице евидентирају код повјереника за избјеглице у општинама и градовима гдје имају пријављено пребивалиште. Такође, договорено је да ће нова Влада усвојити Програм стамбеног рјешавања прогнаничких породица са прецизним временским роковима и потребним средствима. Послије тога, очекује се расписивање јавних конкурса за станове, грађевински материјал, сеоска имања и монтажне куће.

 

У Београду  20. јун  2022. године

Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар