Линта: Власт наставља са систематском дискриминацијом Срба у Вуковару

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да градска власт у Вуковару са Градоначелником Иваном Пенавом наставља са систематском дискриминацијом Срба у том граду.  Градско вијеће Вуковара је крајем октобра прихватило закључак Ивана Пенаве да још увијек нема услова  да се у том граду равноправно користе српски језик и ћирилица. Апсолутно је лажно  и лицемјерно образложење Пенаве и Градског вијећа да су Срби криви што нема ћириличног писма у Вуковару јер тобоже нема напретка у рјешавању питања несталих и процесуирању ратних злочина, као и да се не поштују грађани који су се успротивили тзв. великосрпској агресији. Добро је познато да је главни кривац за рат у Вуковару усташки режим Фрање Туђмана, као и да још нико није кажњен за убијство најмање 120 српских цивила прије ратних сукоба. Јасно је да Пенава  и усташке снаге плански продубљују подјеле, подстичу тензије и изазивају напетости с циљем протјеривања преосталих Срба и њиховог смањења испод једне трећине у становништву Вуковара.

Линта истиче да је скандалозна али очекивана одлука Ивана Пенаве и Градског вијећа Вуковара  неуставна, незаконита и супротна европским стандардима и један је од многих доказа да су преостали Срби у Хрватској грађани другог реда. Хрватска Влада прећутно одобрава кршење Устава, Уставног закона о правима националних мањина, Закона о употреби језика и писма националних мањина и Оквирне конвенције Савјета Европе за заштиту националних мањина што само потврђује да је Хрватска држава мржње и нетрпељивости према Србима и свему што је српско. Uставни суд Хрватске срамно годинама толерише неуставно и незаконито понашање градске власти у Вуковару само из разлога јер се ради о кршењу права Срба.

Линта подсјећа  да су одборници ХДЗ-а 2009. године донијели тактичку одлуку о увођењу двојезичности на подручју  Вуковара само из разлога јер је Хрватска тада водила преговоре о чланству у Европској унији. Требало је Бриселу послати поруку како је Хрватска држава у којој се тобоже поштују европске вриједности и права преосталих Срба. Пошто је Хрватска постала члан Европске уније 1. јула 2013. године ХДЗ је два мјесеца касније показао своје право лице на начин да је организовао протесте током који су скидане и разбијане двојезичне ћирилично-латниничне табле са згарда државних и локалних институција у Вуковару. Коначно, ХДЗ-ови одборници су новембра 2013.године донијели анитевропску, неуставну и незакониту одлуку да протјерају српски језик и ћирилицу из Вуковара тј. одлучено је да једни званични језик буде хрватски а једино званично писмо – латиница. Наведено стање у Вуковару траје пуних 7 година.

У Београду  15. новембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар